Wegańskie babeczki czekoladowe (gf,v,lf)

Jedne z najlepszych babeczek czekoladowych jakie jadłam. Niesamowicie delikatne a zarazem super czekoladowe. Wegańskie. Bezglutenowe. Z ksylitolem.

Składniki (12 sztuk)

  • 1 łyżka wegańskiego jogurtu (bez cukru, może być naturalny jogurt) 
  • 55ml oleju kokosowego rafinowanego (w formie płynnej) albo innego oleju o nieintensywnym zapachu i smaku np.słonecznikowy
  • 80g ksylitolu
  • 160g mąki bezglutenowej firmy schar (może być mix b albo universal)
  • 80g gorzkiej czekolady (min.70%) – bez cukru, wegańska 
  • 1 łyżka naturalnego kakao bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • Szczypta soli
  • 140ml gorącej wody
  • 140ml napoju roślinnego o temp.pokojowej bez cukru

Krem

  • 250g wegańskiego masła w temp.pokojowej (może też być zwykłe) 
  • 80g ksylitolu albo cukru kokosowego (dzięki temu będzie miał karmelowo-czekoladowy smak)
  • 1 łyżka naturalnego kakao, bez cukru 
  • 80g czekolady gorzkiej min.70%, bez cukru, wegańska
  • Posiekana czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto

  1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju czyli do miski (najlepiej szklanej) wrzucamy pokruszoną czekoladę i wlewamy olej, nakładamy miskę na garnek z gorącą wodą i rozpuszczamy. Mieszamy. 
  2. Przygotowujemy formę na muffinki i papilotki.
  3. Nagrzewamy piekarnik 160C, termoobieg.
  4. Suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, sól, soda, kakao, ksylitol mieszamy w misce. Mieszamy.
  5. Następnie łączymy mokre skladniki: woda, napój, jogurt oraz zawartość miski czyli rozpuszczoną czekoladę z olejem. 
  6. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do całkowitego połączenia. Możesz użyć miksera albo Thermimoxa. 
  7. Przelewamy masę do papilotek, wypełniając każdej 3/4 foremki. 
  8. Pieczemy 30min, do suchego patyczka.
  9. W międzyczasie przygotowujemy krem: rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, następnie masło w temp.pokojowej wrzucamy do miski bądź kielicha Thermimixa, dodajemy cukier i mieszamy mikserem bądź w Thermimixie do połączenia. Następnie dodajemy kakao, znów mieszamy i na samym końcu wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do połączenia. Przekładamy do rękawa na krem. 
  10. Upieczone i wystudzone babeczki dekorujemy kremem. Bardzo ważne aby były dobrze wystudzone aby krem się nie rozpuścił.
  11. Przechowujemy w lodówce, wyciągamy przed podaniem ok.10min aby krem delikatnie się rozpuścił.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *