Jedne z najlepszych babeczek czekoladowych jakie jadłam. Niesamowicie delikatne a zarazem super czekoladowe. Wegańskie. Bezglutenowe. Z ksylitolem.
Składniki (12 sztuk)
- 1 łyżka wegańskiego jogurtu (bez cukru, może być naturalny jogurt)
- 55ml oleju kokosowego rafinowanego (w formie płynnej) albo innego oleju o nieintensywnym zapachu i smaku np.słonecznikowy
- 80g ksylitolu
- 160g mąki bezglutenowej firmy schar (może być mix b albo universal)
- 80g gorzkiej czekolady (min.70%) – bez cukru, wegańska
- 1 łyżka naturalnego kakao bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 1/2 łyżeczki sody
- Szczypta soli
- 140ml gorącej wody
- 140ml napoju roślinnego o temp.pokojowej bez cukru
Krem
- 250g wegańskiego masła w temp.pokojowej (może też być zwykłe)
- 80g ksylitolu albo cukru kokosowego (dzięki temu będzie miał karmelowo-czekoladowy smak)
- 1 łyżka naturalnego kakao, bez cukru
- 80g czekolady gorzkiej min.70%, bez cukru, wegańska
- Posiekana czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania
Przygotowujemy ciasto
- Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju czyli do miski (najlepiej szklanej) wrzucamy pokruszoną czekoladę i wlewamy olej, nakładamy miskę na garnek z gorącą wodą i rozpuszczamy. Mieszamy.
- Przygotowujemy formę na muffinki i papilotki.
- Nagrzewamy piekarnik 160C, termoobieg.
- Suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, sól, soda, kakao, ksylitol mieszamy w misce. Mieszamy.
- Następnie łączymy mokre skladniki: woda, napój, jogurt oraz zawartość miski czyli rozpuszczoną czekoladę z olejem.
- Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do całkowitego połączenia. Możesz użyć miksera albo Thermimoxa.
- Przelewamy masę do papilotek, wypełniając każdej 3/4 foremki.
- Pieczemy 30min, do suchego patyczka.
- W międzyczasie przygotowujemy krem: rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, następnie masło w temp.pokojowej wrzucamy do miski bądź kielicha Thermimixa, dodajemy cukier i mieszamy mikserem bądź w Thermimixie do połączenia. Następnie dodajemy kakao, znów mieszamy i na samym końcu wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do połączenia. Przekładamy do rękawa na krem.
- Upieczone i wystudzone babeczki dekorujemy kremem. Bardzo ważne aby były dobrze wystudzone aby krem się nie rozpuścił.
- Przechowujemy w lodówce, wyciągamy przed podaniem ok.10min aby krem delikatnie się rozpuścił.
Znajdź mnie na:
(Visited 39 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz