Wegańskie, bez laktozy i bez glutenu drożdżówki z „serem” 🙂 Mój najnowszy hit! Wprawdzie moje drożdżówki wyglądają jak gniazdka ale są zrobione jak typowe ciasto drożdżowe. Osobiście jestem zwolenniczką więcej nadzienia niż ciasta 😉 Nasuwa Wam się pytanie: jak smakują na drugi dzień? Gwarantuję, że nie dotrwają 🙂 U nas rozeszły się tak szybko jak zapach z piekarnika.
Składniki
Ciasto
- 150-180g mąki uniwersalnej bezglutenowej
- 8g suchych drożdży (albo ok.30g świeżych)
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej puder)
- 100ml ciepłej wody
- 5 łyżek napoju roślinnego (albo zwykłego)
- 3 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
- 2 szczypty soli
Nadzienie „serowe”
- 1 opakowanie silken tofu (ok.300g)*
- Sok z ½ cytryny
- Starta skórka z ½ cytryny
- 5 łyżek cukru pudru trzcinowego albo z ksylitolu (3-4łyżki)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej trzcinowego)
- Ziarenka z ½ laski wanilii
- 2 łyżki mąki uniwersalnej bezglutenowej albo ziemniaczanej
- Do dekoracji: Kilka mrożonych czarnych porzeczek albo malin
Delikatny lukier: 2 łyżki cukru pudru trzcinowego albo ksylitolowego + 1 łyżeczka wody
Sposób przygotowania
- Drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki oraz ciepłą wodę łączymy w misce i pozostawiamy do lekkiego wyrośnięcia.
- Masło roztapiamy na małym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia) i dodajemy cukier. Mieszamy do roztopienia. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy napój roślinny i mieszamy.
- Następnie łączymy w misce sól i resztę mąki, mieszamy i wydrążamy dołek. Wlewamy powstały drożdżowy roztwór oraz mokre składniki.
- Zagniatamy ciasto a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok.45min).
- W międzyczasie wszystkie składniki na nadzienie „serowe” umieszczamy w blenderze i blendujemy na wysokich obrotach.
- Piekarnik nagrzewamy na 180C (termoobieg).
- Po wyrośnięciu cisto dzielimy na małe kuleczki (mniej więcej 8-9 szt.).
- Każdą lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie na nadzienie. Można też zrobić tzw. gniazdka: wysokie i płaskie brzegi. Im wyższe tym lepiej. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wylewamy nadzienie do każdej drożdżówki (nie po sam brzeg 😉 – zostawiamy troszkę miejsca.
- Dekorujemy mrożonymi owocami (nie za dużo).
- Pieczemy do momentu aż się zarumienią ok.15min.
*Zamiast silken tofu możesz dać tofu naturalne bio (1 kostka =ok.180g) i do przepisu na nadzienie dodać ok.1/2 szklanki napoju roślinnego – dodajemy tyle aż uzyskamy lekko płynną masę.
Dodaj komentarz