Wegańskie drożdżówki z „serem” (v,gf,lf)

Wegańskie, bez laktozy i bez glutenu drożdżówki z „serem” 🙂 Mój najnowszy hit! Wprawdzie moje drożdżówki wyglądają jak gniazdka ale są zrobione jak typowe ciasto drożdżowe. Osobiście jestem zwolenniczką więcej nadzienia niż ciasta 😉 Nasuwa Wam się pytanie: jak smakują na drugi dzień? Gwarantuję, że nie dotrwają 🙂 U nas rozeszły się tak szybko jak zapach z piekarnika.

Składniki

Ciasto

  • 150-180g mąki uniwersalnej bezglutenowej 
  • 8g suchych drożdży (albo ok.30g świeżych)
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej puder)
  • 100ml ciepłej wody 
  • 5 łyżek napoju roślinnego (albo zwykłego)
  • 3 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
  • 2 szczypty soli

Nadzienie „serowe” 

  • 1 opakowanie silken tofu (ok.300g)*
  • Sok z ½ cytryny 
  • Starta skórka z ½ cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru trzcinowego albo z ksylitolu (3-4łyżki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej trzcinowego)
  • Ziarenka z ½ laski wanilii
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej bezglutenowej albo ziemniaczanej
  • Do dekoracji: Kilka mrożonych czarnych porzeczek albo malin

Delikatny lukier: 2 łyżki cukru pudru trzcinowego albo ksylitolowego + 1 łyżeczka wody

Sposób przygotowania

  1. Drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki oraz ciepłą wodę łączymy w misce i pozostawiamy do lekkiego wyrośnięcia. 
  2. Masło roztapiamy na małym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia) i dodajemy cukier. Mieszamy do roztopienia. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy napój roślinny i mieszamy. 
  3. Następnie łączymy w misce sól i resztę mąki, mieszamy i wydrążamy dołek. Wlewamy powstały drożdżowy roztwór oraz mokre składniki. 
  4. Zagniatamy ciasto a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok.45min). 
  5. W międzyczasie wszystkie składniki na nadzienie „serowe” umieszczamy w blenderze i blendujemy na wysokich obrotach.  
  6. Piekarnik nagrzewamy na 180C (termoobieg).
  7. Po wyrośnięciu cisto dzielimy na małe kuleczki (mniej więcej 8-9 szt.). 
  8. Każdą lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie na nadzienie. Można też zrobić tzw. gniazdka: wysokie i płaskie brzegi. Im wyższe tym lepiej. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wylewamy nadzienie do każdej drożdżówki (nie po sam brzeg 😉 – zostawiamy troszkę miejsca.
  10. Dekorujemy mrożonymi owocami (nie za dużo). 
  11. Pieczemy do momentu aż się zarumienią ok.15min. 

*Zamiast silken tofu możesz dać tofu naturalne bio (1 kostka =ok.180g) i do przepisu na nadzienie dodać ok.1/2 szklanki napoju roślinnego – dodajemy tyle aż uzyskamy lekko płynną masę.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *