Dobra, wiem, że jeszcze musisz to przemyśleć ale uwierz mi warto! Te lody są genialne i bardzo proste w przygotowaniu. Absolutnie nie są o smaku kalafiora 😉 możesz dodać ulubiony aromat i dodatki aby stworzyć swoją wymarzoną wersję.
Sposób przygotowania
- 1/2 małej główki świeżego kalafiora (ok.360g)
- 3/4 puszki dobrej jakości mleczka kokosowego ok.300ml (najlepiej z prostym składem i wysoką zawartością kokosa)
- 2 garści orzechów nerkowca
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 laski wanilii bądź 1 łyżeczka sproszkowanej laski wanilii – może być też pasta waniliowa (ja ogólnie ich nie polecam bo mają wysoką zawartość cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego)
- 1 łyżka aromatu migdałowego (jeżeli nie lubimy możemy dać więcej aromatu waniliowego)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 kopiasta łyżki oleju kokosowego rafinowanego (bez smaku)
- 2-3 łyżki syropu z agawy/ksylitolu – ulubionego słodzika
- szczypta soli
- ulubione dodatki: świetnie się sprawdzą poszatkowane suszone daktyle, poszatkowane orzechy/pistacje, gorzka czekolada
- świeże owoce/masło orzechowe/orzechy do podania
Sposób przygotowania
Masę na lody możemy przelać do maszyny do lodów, osoby które posiadają cooler (ja np. mam taką maszynę) to należy pamiętać aby odpowiednio wcześniej go schłodzić (min.12h) 🙂
- Orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą na ok.30min. przed przygotowaniem.
- Kalafior dokładnie myjemy i rozdzielamy na różyczki. Wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy ok.2-3min aż różyczki będą miękkie. Odcedzamy i studzimy.
- Laskę wanilii przecinamy pośrodku i wyciągamy ziarenka.
- Do mocnego blendera (potrzebujemy mocny blender np.Thermomix, obroty 10 ok.2min) wrzucamy składniki: ugotowany kalafior, olej kokosowy, słodzik, sól, aromaty, sok z cytryny, namoczone nerkowce, mleczko kokosowe, ziarenka z laski wanilii. Blendujemy na bardzo gładką masę, jeżeli potrzebujemy więcej czasu to blendujemy do momentu aż masa będzie bardzo gładka. Sprawdzamy smak i dodajemy słodzik/aromaty według uznania.
- Na samym końcu dodajemy poszatkowane na drobne kawałki suszone daktyle bądź inne dodatki. Mieszamy.
- Przelewamy do maszynki do lodów a następnie postępujemy według instrukcji obsługi 😉
- Możemy masę zamrozić w opakowaniu po lodach czy też silikonowej foremce (ok.4-5h).
- Przed degustacją możemy lody delikatnie zblendować aby nabrały kremowej konsystencji (jeżeli nie masz maszynki do lodów możesz suszone daktyle czy inne składniki nie mrozić a dodać już do zamrożonych lodów i zblendować przed samym podaniem, unikniesz zmielenia składników na bardzo gładko).
Znajdź mnie na:
(Visited 30 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz