
Kremowe i delikatne masełko które idealnie zastąpi klasyczną wersję. Wegański kuzyn! 🙂 Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru. Na tej bazie możesz zrobić ulubione masełko z dodatkami np. czosnkowe.

Składniki
- 150ml niesłodzonego napoju sojowego*
- 120ml oleju rzepakowego (albo np.z pestek winogron)
- 30ml oliwy z oliwek dobrej jakości
- łyżeczka octu jabłkowego
- ok.12 łyżek oleju kokosowego rafinowanego**
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Schładzamy w lodówce przez przynajmniej 30 minut: olej rzepakowy, oliwę, ocet, napój sojowy.
- Następnie rozpuszczamy w garnku olej kokosowy. Pozostawiamy do wystudzenia (tak aby był zimny).
- W Thermomix’ie (wraz z motylkiem) albo w mikserze ubijamy napój sojowy z dodatkiem octu.
- Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gęstej i gładkiej masy.
- Masę przelewamy do pojemniczków. Możesz wyłożyć folią spożywczą maselniczkę i na to wylać masę.
- Wkładamy do zamrażalnika na min.4h. A następnie wkładamy i przechowujemy masło w lodówce (max.7dni).
*Tylko sojowe niesłodzone 🙂
**Jeżeli użyjesz oleju nierafinowanego to masło będzie miało delikatny posmak kokosa 😉
Aby przygotować czosnkową wersję dodaj do całości 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.