Wegańskie masło (v,gf,lf)

Kremowe i delikatne masełko które idealnie zastąpi klasyczną wersję. Wegański kuzyn! 🙂 Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru. Na tej bazie możesz zrobić ulubione masełko z dodatkami np. czosnkowe.

Składniki

  • 150ml niesłodzonego napoju sojowego*
  • 120ml oleju rzepakowego (albo np.z pestek winogron)
  • 30ml oliwy z oliwek dobrej jakości
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • ok.12 łyżek oleju kokosowego rafinowanego**
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Schładzamy w lodówce przez przynajmniej 30 minut: olej rzepakowy, oliwę, ocet, napój sojowy.
  2. Następnie rozpuszczamy w garnku olej kokosowy. Pozostawiamy do wystudzenia (tak aby był zimny).
  3. W Thermomix’ie (wraz z motylkiem) albo w mikserze ubijamy napój sojowy z dodatkiem octu.
  4. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gęstej i gładkiej masy.
  5. Masę przelewamy do pojemniczków. Możesz wyłożyć folią spożywczą maselniczkę i na to wylać masę.
  6. Wkładamy do zamrażalnika na min.4h. A następnie wkładamy i przechowujemy masło w lodówce (max.7dni).

*Tylko sojowe niesłodzone 🙂

**Jeżeli użyjesz oleju nierafinowanego to masło będzie miało delikatny posmak kokosa 😉

Aby przygotować czosnkową wersję dodaj do całości 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *