Wegańskie pate czyli pasztet do smarowania pieczywa. Ciekawa w smaku pasta roślinna. Idealna na śniadanie do pieczywa bądź naleśnika. Podaj ją w towarzystwie kiszonego ogórka i świeżego szczypiorku.
Składniki
- 250g świeżych pieczarek (najlepiej brązowych)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 kromki chleba bezglutenowego (albo 1 kajzerka)
- 100g nerkowców
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
- 4 łyżki napoju roślinnego bez cukru (albo wody)
- 1 łyżeczka syropu daktylowego albo z agawy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Chleb zalewamy napojem roślinnym. Zostawiamy.
- Masło roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy.
- Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
- Piekarnik nagrzewamy na 170C (termoobieg).
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy poszatkowną cebule, czosnek oraz suszony rozmaryn roztarty w dłoniach. Podsmażamy 1min.
- Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy całość ok. 5min. Po tym dodajemy sos sojowy i mieszamy. Odstawiamy.
- Nerkowce mielimy w blenderze do uzyskania gładkiej mąki. Następnie dodajemy zawartość patelni z pieczarkami, namoknięty chleb, roztopione masło, syrop.
- Delikatnie blendujemy do rozdrobnienia. Jeżeli chcesz gładkie pate to należy bardzo dokładnie zmielić. Ja osobiście lubię takie delikatnie zmielone (nie za dużo).
- Masę przekładamy do słoiczków (3/4 pojemności).
- Słoiki z pate wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.25min. Pate lekko urośnie i na wierzchu delikatnie zbrązowieje.
- Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Przechowujemy w lodówce ok.3 dni.