Wegańskie pate (v,gf,lf)

Wegańskie pate czyli pasztet do smarowania pieczywa. Ciekawa w smaku pasta roślinna. Idealna na śniadanie do pieczywa bądź naleśnika. Podaj ją w towarzystwie kiszonego ogórka i świeżego szczypiorku.

Składniki

  • 250g świeżych pieczarek (najlepiej brązowych)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 kromki chleba bezglutenowego (albo 1 kajzerka)
  • 100g nerkowców
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
  • 4 łyżki napoju roślinnego bez cukru (albo wody)
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego albo z agawy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Chleb zalewamy napojem roślinnym. Zostawiamy.
  2. Masło roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy.
  3. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
  4. Piekarnik nagrzewamy na 170C (termoobieg).
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy poszatkowną cebule, czosnek oraz suszony rozmaryn roztarty w dłoniach. Podsmażamy 1min.
  6. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy całość ok. 5min. Po tym dodajemy sos sojowy i mieszamy. Odstawiamy.
  7. Nerkowce mielimy w blenderze do uzyskania gładkiej mąki. Następnie dodajemy zawartość patelni z pieczarkami, namoknięty chleb, roztopione masło, syrop.
  8. Delikatnie blendujemy do rozdrobnienia. Jeżeli chcesz gładkie pate to należy bardzo dokładnie zmielić. Ja osobiście lubię takie delikatnie zmielone (nie za dużo).
  9. Masę przekładamy do słoiczków (3/4 pojemności).
  10. Słoiki z pate wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.25min. Pate lekko urośnie i na wierzchu delikatnie zbrązowieje.
  11. Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Przechowujemy w lodówce ok.3 dni.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *