Wegańskie pulpety w gęstym sosie pomidorowym (v,gf)

Pyszne wegańskie pulpety z fasoli w gęstym i aromatycznym sosie pomidorowym. Uwielbiam! Do tej pory raz na jakiś czas robiłam pulpety z wegańskiego mięsa (z soi) i powiem Wam szczerze, że te z fasoli wygrywają wszystko! 🙂 Poniższe danie jest dla 4 osób albo na dwa dni! 🙂

Składniki 

Wegańskie pulpety (ok.12szt)

  • 1szt. puszki/słoik (400g z zalewą) czerwonej fasoli (najlepiej bio)
  • 60g płatków jaglanych (bądź 40g płatków owsianych) 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 190g ugotowanego ryżu brązowego* 
  • 1szt. średniej wielkości marchewki
  • 4szt. pieczarek
  • 1szt. dużej cebuli
  • 1 łyżeczka kminku mielonego 
  • 1 łyżeczka soli 
  • ½ łyżeczki pieprzu 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta chili/ pieprz cayenne (do smaku według preferencji)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)

Gęsty sos pomidorowy 

  • 2 ząbki czosnku 
  • 1szt. średniej cebuli
  • 2 puszki/słoiki krojonych pomidorów (najlepiej bio)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka soli 
  • Szczypta chili/pieprz cayenne (według preferencji)
  • 1 łyżka suszonej papryki słodkiej
  • ½ łyżki suszonej papryki ostrej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Do podania

  • Brązowy ryż / sorgo / kasza/ makaron
  • Posiekany szczypiorek 

Sposób przygotowania

  1. Sos: Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Podsmażamy. Następnie wrzucamy resztę składników na sos i na małym ogniu pod przykryciem gotujemy ok.20min. 
  2. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
  3. Odsączamy fasolę z zalewy, przemywamy wodą i pozostawiamy na sitku do maksymalnego wysuszenia/ocieknięcia z wody (według możliwości)
  4. Na patelnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy: pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Podsmażamy 
  5. Kroimy marchewkę oraz pieczarki w plasterki. Wrzucamy na patelnie i podsmażamy całość ok.8 min. aż do momentu odparowania wody oraz miękkości marchewki. 
  6. Do blendera wrzucamy odsączoną fasolę, odsączony ugotowany ryż (powinien być taki sypki), zawartość patelni, płatki, posiekany szczypiorek oraz wszystkie przyprawy. Blendujemy do uzyskania  jednolitej masy. 
  7. Pozostawimy taką masę na ok.10-15min. aż zgęstnieje (płatki powinny wsiąknąć wodę). Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodajemy 2-3 łyżki mąki bezglutenowej uniwersalnej (albo pszennej bio) 
  8. Piekarnik nagrzewamy do 180C (góra/dół)
  9. Dłonie moczymy w zimnej wodzie (za każdym razem) i formułujemy z masy małe kulki. Wykładamy je na papier do pieczenia. 
  10.  Pulpety pieczemy ok.15min.
  11. Upieczone pulpety wkładamy do gęstego sosu. Posypujemy posiekanym szczypiorekiem i zajadamy z ulubionymi dodatkami. 

*W przepisie wspomniałam o UGOTOWANYM ryżu. Najprościej jest ugotować większą ilość którą podacie wraz z sosem. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *