Oh jak ja lubię tiramisu! :)))) Szczególnie jak jest wegańskie i bezglutenowe 🙂 W przepisie znajduje się kilka alternatyw produktów 🙂 wszystkie opcje są pyszne! Proste w przygotowaniu.
Składniki (ok.6słoiczków / 1 = 220ml)
- 500g wegańskiego mascarpone (albo zwykłego)
- ok.300g jogurtu kokosowego (albo 200g jogurtu greckiego) możesz dodać 200g jogurtu kokosowego i 100 ml śmietanki sojowej
- 1-2 łyżki syropu z agawy bądź naturalnego miodu o delikatnym smaku np. spadziowy, lipowy albo wielokwiatowy (zrezygnuj z gryczanego albo smakowych typu lawenda)
- 5 szt. bezglutenowych biszkoptów (np. firmy Schar) albo zwykłych
- 2 świeżo zaparzone espresso z dodatkiem 100ml gorącej wody
- 2/3 łyżeczki naturalnego kakao do posypania
- kilka malin do dekoracji (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Składniki / z SILKEN TOFU
- 600g silken tofu
- ok.250g jogurtu kokosowego
- 100 ml śmietanki sojowej
- 1 cała cytryna czyli otarta skórka z cytryny i sok z całej cytryny
- 1-2 łyżki syropu z agawy bądź naturalnego miodu o delikatnym smaku np. spadziowy, lipowy albo wielokwiatowy (zrezygnuj z gryczanego albo smakowych typu lawenda)
- 5 szt. bezglutenowych biszkoptów (np. firmy Schar)
- 2 świeżo zaparzone espresso z dodatkiem 100ml gorącej wody
- 2/3 łyżeczki naturalnego kakao do posypania
- kilka malin do dekoracji (opcjonalnie)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (koniecznie musi być!)
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy małe słoiki/szklanki. Czyste i suche oraz najlepiej wyparzone.
- Następnie parzymy espresso i przelewamy na głęboki talerz.
- W misce bądź naczyniu Thermomix wraz z motylkiem wrzucamy: mascarpone/silken tofu, jogurty, śmietanka, ewentualnie ekstrakt waniliowy. Mieszamy do połączenia ok.4min mikserem bądź Thermomix(obroty 4). Jeżeli robisz wersję z silken tofu dodaj również sok i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
- Biszkopty urywamy na kawałki tak aby zmieściły się w słoiku bądź szklance. Następnie moczymy delikatnie w espresso i wkładamy do słoika.
- Wymieszaną masę przekładamy do słoików. Napełniamy aż po brzeg i wkładamy tiramisu do lodówki. Najlepiej na 2-3h.
- Przed podaniem posypujemy kakao oraz dekorujemy owocami np. maliną 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 85 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz