Wegańskie tiramisu (v,gf,lf)

Oh jak ja lubię tiramisu! :)))) Szczególnie jak jest wegańskie i bezglutenowe 🙂 W przepisie znajduje się kilka alternatyw produktów 🙂 wszystkie opcje są pyszne! Proste w przygotowaniu.

Składniki (ok.6słoiczków / 1 = 220ml)

  • 500g wegańskiego mascarpone (albo zwykłego)
  • ok.300g jogurtu kokosowego (albo 200g jogurtu greckiego) możesz dodać 200g jogurtu kokosowego i 100 ml śmietanki sojowej
  • 1-2 łyżki syropu z agawy bądź naturalnego miodu o delikatnym smaku np. spadziowy, lipowy albo wielokwiatowy (zrezygnuj z gryczanego albo smakowych typu lawenda)
  • 5 szt. bezglutenowych biszkoptów (np. firmy Schar) albo zwykłych
  • 2 świeżo zaparzone espresso z dodatkiem 100ml gorącej wody
  • 2/3 łyżeczki naturalnego kakao do posypania
  • kilka malin do dekoracji (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Składniki / z SILKEN TOFU

  • 600g silken tofu
  • ok.250g jogurtu kokosowego
  • 100 ml śmietanki sojowej
  • 1 cała cytryna czyli otarta skórka z cytryny i sok z całej cytryny
  • 1-2 łyżki syropu z agawy bądź naturalnego miodu o delikatnym smaku np. spadziowy, lipowy albo wielokwiatowy (zrezygnuj z gryczanego albo smakowych typu lawenda)
  • 5 szt. bezglutenowych biszkoptów (np. firmy Schar)
  • 2 świeżo zaparzone espresso z dodatkiem 100ml gorącej wody
  • 2/3 łyżeczki naturalnego kakao do posypania
  • kilka malin do dekoracji (opcjonalnie)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (koniecznie musi być!)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy małe słoiki/szklanki. Czyste i suche oraz najlepiej wyparzone.
  2. Następnie parzymy espresso i przelewamy na głęboki talerz.
  3. W misce bądź naczyniu Thermomix wraz z motylkiem wrzucamy: mascarpone/silken tofu, jogurty, śmietanka, ewentualnie ekstrakt waniliowy. Mieszamy do połączenia ok.4min mikserem bądź Thermomix(obroty 4). Jeżeli robisz wersję z silken tofu dodaj również sok i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
  4. Biszkopty urywamy na kawałki tak aby zmieściły się w słoiku bądź szklance. Następnie moczymy delikatnie w espresso i wkładamy do słoika.
  5. Wymieszaną masę przekładamy do słoików. Napełniamy aż po brzeg i wkładamy tiramisu do lodówki. Najlepiej na 2-3h.
  6. Przed podaniem posypujemy kakao oraz dekorujemy owocami np. maliną 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *