
Piernik bez glutenu i bez laktozy na bazie cukru kokosowego. Pyszny i wilgotny od pierwszego dnia! Ogólnie nigdy nie przepadałam za piernikiem ale ten w szczególności uwielbiam! 🙂

Składniki:
- 300 g mąk bezglutenowych ( 100g ryżowej, 50g ziemniaczanej, 50g kukurydzianej, 50g jaglanej i 50g kokosowej)*
- 100g masła ghee (bądź bez laktozy)
- 1 szklanka cukru kokosowego (bądź ¾ szklanki cukru trzcinowego)
- 4 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki goździków mielonych
- ½ łyżeczki świeżej gałki muszkatołowej albo już gotowej przyprawy (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej (opcjonalnie)
- 4 łyżki naturalnego kakao dobrej jakości
- 3 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty bądź dobrej jakości)
- 3 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki (dobrej jakości, najlepiej słodzony sokiem jabłkowym)
- 250 ml mleka roślinnego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 łyżki naturalnego miodu (opcjonalnie, dosładzamy na samym końcu)
Domowa polewa czekoladowa:
- 2 łyżki masła ghee
- 2 łyżeczki naturalnego kakao
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 2,5 łyżki cukru kokosowego / cukru pudru trzcinowego
Do udekorowania:
- 3 łyżki płatków migdałowych (sprażonych na suchej patelni)
- 3 łyżki dżemu porzeczkowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 175C. Foremkę na piernik wykładamy papierem do pieczenia.
- W garnku na małym ogniu rozgrzewamy masło i dodajemy cukier. Jeżeli używasz Thermomix to ustaw 15min gotowania, 60C, obr. 1. Ja zazwyczaj używam Thermomix dlatego, że nie muszę pilnować garnka 🙂
- Do ciepłego masła z cukrem dodajemy: kakao, dżem porzeczkowy, powidła, cynamon, goździki mielone (+ przyprawa korzenna oraz gałka). Mieszamy 3min.
- Zdejmujemy garnek z ognia / wyłączamy mieszanie w Thermomix.
- Dodajemy sodę, mleko oraz roztrzepane jajka. Energicznie mieszamy (Thermomix obrt.6, 3 sek.)
- Następnie przez sitko przesiewamy po kolei mąki bezglutenowe. Mieszamy. Jeżeli masz Thermomix wsypujemy mąkę bezpośrednio do kielicha, delikatnie mieszając (obr.2). Na samym końcu energicznie mieszamy aby całość masy dokładnie się połączyła (Thermomix, obrt. 6, sek.7).
- Jednolitą masę wlewamy do foremki, wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika (środkowa półka) na ok. 50min (+/-). Uważnie obserwujemy i pieczemy do suchego patyczka**
- Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia w ciepłym piekarniku.
- Domowa polewa czekoladowa: do garnka wrzucamy masło i roztapiamy na średnim ogniu. Następnie dodajemy cukier, kakao oraz mleko. Mieszamy energicznie ale nie gotujemy. Masa ma być ciepła a wszystkie składniki dobrze połączone.
- Upieczone i ostudzone ciasto wyciągamy razem z papierem i polewamy wierzch gotową domową czekoladą. Następnie posypujemy płatkami migdałowymi ówcześnie sprażonymi na suchej patelni na złoty kolor i lekko je dociskamy.
- Zostawiamy piernik do następnego dnia.
- WAŻNE! Jeżeli chcesz możesz piernik ostrożnie przekroić wzdłuż i posmarować dżemem porzeczkowym. Delikatnie „złożyć” ciasto. Pamiętaj! Piernik musi być bardzo dobrze wystudzony. Te czynność zrób przed polaniem ciasta domową czekoladą.
*Jeżeli nie masz tylu mąk użyj: 150 g ryżowej, 50g kokosowej, 100g jaglanej
**Wszystko zależy od mocy piekarnika. Możliwe, że wierzch piernika popęka a dół będzie jeszcze mokry zatem pod koniec pieczenia przekładamy piernik na dolną półkę i pieczemy do suchego patyczka (ok. 15min).