Wiosenne roladki spring rolls z awokado, tofu, marchewką (v,gf,lf)

Lekkie spring rollsy z tofu, makaronem ryżowym, marchewką oraz awokado. Idealne na lekką kolację czy obiad na wynos!

Składniki

  • 1/2 opakowania cienkiego makaronu ryżowego
  • 8-10 szt. papieru ryżowego
  • 1 mała marchewka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 garść świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • 1 kostka naturalnego tofu (+ 1 łyżka mąki uniwersalnej bezglutenowej albo pszennej bio – opcjonalnie)
  • czarny sezam do posypania
  • sos: 1 łyżka masła orzechowego, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka syropu z agawy, 1 łyżeczka soku z limonki, 1-2 łyżki wody (w razie potrzeby), sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Tofu pokroić w słupki. Posypać mąką (jeśli używamy) i podsmażyć na maśle klarowanym ghee bądź oliwie z oliwek z każdej strony.
  2. Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą i zostawiamy aż zmięknie. Odcedzamy.
  3. Awokado kroimy w paski.
  4. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  5. Składniki na sos mieszamy do połączenia.
  6. Zanim przystąpimy do zawijania spring rollsów należy mieć wszystkie dodatki gotowe oraz w zasięgu ręki. Papier ryżowy delikatnie zwilżamy wodą tak aby zrobił się delikatnie miękki. Pamiętajcie! Ma być delikatnie miękki, jeżeli będzie za dużo wody, rozpadnie się szybko. Na środek nakładamy odrobinę z każdego składnika: makaron ryżowy, awokado, marchewka, tofu, świeża kolendra. Zawijamy jak gołąbki – najpierw boki a następnie środek, staramy się docisnąć środek z całym farszem tak aby nam się nie rozleciały 🙂 I postępujemy tak z każdym springrollsem 🙂
  7. Podajemy posypane czarnym sezamem oraz w towarzystwie sosu.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *