
Drażliwość, zmęczenie, łamliwe paznokcie, matowe włosy i większa podatność na infekcje to stany, które na pewno dotknęły każdego z nas. Są jednak na tyle niespecyficzne, że z reguły je ignorujemy, czasem wiążemy z sezonem grypowym, stresem w pracy czy zaniedbaniem kosmetycznym. Niestety, najczęściej podejmowane środki zaradcze w postaci zmiany szamponu i suplementacji witamin mogą nie przynieść oczekiwanego efektu – problem leży bowiem w innym miejscu, a konkretnie… na talerzu!
Wszystkie wyżej wymienione objawy, jak również bóle stawowe, problemy z koncentracją, dyskomfort trawienny czy przybieranie na wadze bez wyraźnego powodu mogą wskazywać na zakwaszenie organizmu. Taka sytuacja ma miejsce, gdy poprzez nieodpowiednią dietę zmuszamy go do metabolizowania i wydalania zbyt dużej ilości związków działających kwasotwórczo: głównie tych o wysokim stężeniu fosforu, siarki i chloru.
Jak możemy sobie pomóc? Przede wszystkim stosując dietę alkaliczną, ale również stawiając na zdrowe nawyki lifestylowe: wysypianie się, rezygnację z papierosów i regularną aktywność fizyczną, najlepiej na świeżym powietrzu.
Tu jednak rodzi się kolejne pytanie: na czym konkretnie polega dieta alkaliczna?
Mówiąc bardziej naukowo, jej głównym założeniem jest zmiana niekorzystnego stosunku między spożywanymi pokarmami o działaniu kwasotwórczym a tymi o działaniu alkalizującym – czyli bogatymi w wapń, potas, magnez i sód. W praktyce sprowadza się to do drastycznego zwiększenia ilości warzyw i owoców w diecie, kosztem nabiału, mięsa, słodyczy, produktów zbożowych i tych o wysokim stopniu przetworzenia. Według diety alkalicznej to nie owoce i warzywa towarzyszą reszcie pokarmów, lecz reszta produktów jest dodatkiem do owoców i warzyw. Dlatego samo „wplatanie” ich do każdego posiłku nie wystarczy – powinny stanowić nawet 70% codziennego jadłospisu. Bardzo istotne jest też picie co najmniej dwóch litrów wody dziennie – najlepiej mineralnej, o wysokiej zawartości wapnia i magnezu.
Nie każdy produkt będzie od razu intuicyjnie prosto zakwalifikować jako kwaso- lub zasadotwórczy: prawdopodobnie większość z nas błędnie uznałaby cytrynę jako kwasotwórczą. Dlatego przychodzę do was z tabelką produktów wskazanych i przeciwwskazanych w diecie alkalicznej. Z taką ściągawką skomponowanie pysznych posiłków, a w efekcie pozbycie się nieprzyjemnych dolegliwości będzie bajecznie proste!
