Delikatna zapiekanka z kaszą quinoa, tofu, suszonymi pomidorami, jarmużem oraz szalotką. Idealna na śniadanie, obiad albo kolację. Danie jest wegańskie oraz bez glutenu. Podaj zapiekankę z zieloną sałatką 🙂
Składniki
- 150g kaszy quinoa
- 400ml wywaru warzywnego
- 10szt. suszonych pomidorów
- 2 garści jarmużu (bez twardych łodyg)
- 1 duża szalotka
- sól i pieprz do smaku
- 1 kostka naturalnego tofu
- Marynata do tofu: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu daktylowego, 1 łyżka oleju sezamowego albo oliwy, 2 ząbki czosnku, kawałek imbiru
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na marynatę łączymy (czosnek przeciskamy przez praskę a imbir ścieramy) i energicznie mieszamy do połączenia.
- Tofu kroimy w plastry i marynujemy w sosie min. 30min.
- Piekarnik nagrzewamy do 200C (termoobieg).
- W naczyniu żaroodpornym umieszczamy: kasza quinoa, umyty jarmuż, pokrojoną szalotkę, pokrojone w plastry suszone pomidory. Zalewamy wywarem warzywnym. Mieszamy.
- Układamy tofu w naczyniu (jeżeli lubisz chrupkie możesz go delikatnie zgrilować z dwóch stron na patelni grillowej). Przykrywamy całość folią spożywczą.
- Pieczemy na ostatniej półce w piekarniku przez 30min. Następnie ściągamy folię i pieczemy kolejne 5-8min. Podajemy na ciepło. Posypujmy natka pietruszki.
Znajdź mnie na:
(Visited 116 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz