Zapiekanka z quinoa, tofu, jarmużem i suszonymi pomidorami (v,gf,lf)

Delikatna zapiekanka z kaszą quinoa, tofu, suszonymi pomidorami, jarmużem oraz szalotką. Idealna na śniadanie, obiad albo kolację. Danie jest wegańskie oraz bez glutenu. Podaj zapiekankę z zieloną sałatką 🙂

Składniki

  • 150g kaszy quinoa
  • 400ml wywaru warzywnego
  • 10szt. suszonych pomidorów
  • 2 garści jarmużu (bez twardych łodyg)
  • 1 duża szalotka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • Marynata do tofu: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu daktylowego, 1 łyżka oleju sezamowego albo oliwy, 2 ząbki czosnku, kawałek imbiru
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na marynatę łączymy (czosnek przeciskamy przez praskę a imbir ścieramy) i energicznie mieszamy do połączenia.
  2. Tofu kroimy w plastry i marynujemy w sosie min. 30min.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200C (termoobieg).
  4. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy: kasza quinoa, umyty jarmuż, pokrojoną szalotkę, pokrojone w plastry suszone pomidory. Zalewamy wywarem warzywnym. Mieszamy.
  5. Układamy tofu w naczyniu (jeżeli lubisz chrupkie możesz go delikatnie zgrilować z dwóch stron na patelni grillowej). Przykrywamy całość folią spożywczą.
  6. Pieczemy na ostatniej półce w piekarniku przez 30min. Następnie ściągamy folię i pieczemy kolejne 5-8min. Podajemy na ciepło. Posypujmy natka pietruszki.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *