Zawijana tarta z owocami (gf, lf, ef)

cZawijana tarta z owocami to nic innego jak pyszne i szybkie w przygotowaniu owocowe ciasto. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajek oraz na bazie cukru kokosowego. Wybrałam borówkę oraz czerwoną porzeczkę gdyż uwielbiam połączenie słodkiego i kwaśnego. Ciasto jest kruche a zarazem mokre od soków z owoców. Jeżeli za szybko zaczniesz je kroić to może popękać (zobaczysz to u mnie na zdjęciu!) 😉 Z mąki pszennej ciasto jest bardziej elastyczne ale ja osobiście polecam bezglutenową wersję, ponieważ jest wyśmienicie chrupka i delikatna!  

Ciasto

  • 240-255g mąki bezglutenowej Schar (Mix-C)*
  • 3 łyżki wody 
  • 160g masła (bez laktozy)
  •  70-80g cukru kokosowego(albo 50-60g trzcinowy)

Nadzienie

  • 400 g świeżych borówek**
  • 2 garści czerwonych porzeczek**
  • 2 łyżki cukru kokosowego (albo trzcinowy)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 

Sposób przygotowania 

  1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy aby powstała zbita kula. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy stopniowo dodatkową ilość mąki. Wkładamy do lodówki na min.45 min.-1h. 
  2. Borówki i porzeczki moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min. (sprawdź dlaczego >>). Płuczemy pod bieżącą wodą. 
  3. Nagrzewamy piekarnik (góra i dół) do 180C. 
  4. Ciasto wyciągamy z lodówki, na „opruszony” mąką blat albo papier do pieczenia kładziemy i rozwałkowujemy aby uzyskać w miarę cienki placek. Ja kładę ciasto na papier do pieczenia i na nim rozwałkowuje – bardzo polecam! 😉 
  5. Borówki i porzeczki mieszamy z cukrem i mąką. Następnie nakładamy na środek ciasta i delikatnie zginamy boki do środka. Najlepiej to zrobić papierem do pieczenia który lekko podnosimy i delikatnie zginamy ciasto do środka (mniej więcej 4 razy trzeba to zrobić na całości ciasta) – zobacz powyższe zdjęcie. Nie możemy przerwać ciasta bo prawdopodobnie w tym miejscu podczas pieczenia wypłynie nam sok z owoców.  
  6. Pieczemy na środkowej półce przez ok.20min. Następnie włączamy termoobieg i zwiększamy temperaturę do 200C i pieczemy ok.5-10min. Pilnujemy końcówki pieczenia! 🙂 Zostawiamy do momentu uzyskania delikatnego złocistego koloru ciasta. Jemy po całkowitym wystudzeniu!

*Możesz zrobić z mąki pszennej (ok.300g) 

**Uwielbiam połączenie słodkich i kwaśnych owoców – szczerze polecam porzeczki bo idealnie tutaj pasują. Oczywiście wymień owoce na jakie lubisz. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *