Przepyszne batony pełne orzechów i ziaren. Delikatnie słodkie i chrupiące. Bez glutenu, bez laktozy, bez pieczenia. Świetna alternatywa dla słodkich ciast. Pamiętaj jednak, że batony ze względu na ilość orzechów są kaloryczne zatem jeden cieniutki baton na dzień zdecydowanie wystarczy. 🙂

Składniki (ok.10-12 batoników)
- 150g orzechów migdałów
- 70g orzechów włoskich
- 70g orzechów laskowych (nerkowców albo pekan)
- 1 łyżki nasion chia
- 2 łyżki nasion siemię lniane
- 2 łyżki łuskanych nasion konopii (opcjonalnie – jeżeli nie posiadasz daj o 2 łyżki więcej nasion chia albo siemię)
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki łuskanych nasion dyni
- 1 łyżka naturalnego miodu
- 1-2 łyżki oleju kokosowego (opcjonalnie)
- 150-170g domowego masła z ziaren albo orzechów (słonecznikowe >>, z nerkowców >>)
- 6-8 kostek gorzkiej czekolady bez cukru (+1 łyżka oleju kokosowego)
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki (oprócz masła i gorzkiej czekolady) umieszczamy w blenderze i mielimy na mniejsze kawałki (ale nie na proszek).
- Dodajemy do zmielonych ziaren masło z orzechów i mieszamy do połączenia się składników (zbita kulka). Jeżeli masa się nie skleja dodajemy więcej masła.
- Całą masę przekładamy do klasycznej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugniatamy.
- W małym garnuszku (na delikatnym ogniu) roztapiamy gorzką czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego.
- Wylewamy ciepłą czekoladę na masę orzechową. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wkładamy i przechowujemy cały czas w lodówce. Można masę pociąć odrazu na batony lub pozostawić w jednym kawałku.