Grillowane szparagi oraz cukinia w zielonej sałatce z domowym sosem kolendrowy-pietruszkowym. Palce lizać! Lekko strawna i delikatna sałatka na każdy posiłek w ciągu dnia. Świetnie smakuję na ciepło i na zimno. Aby otrzymać bardziej treściwy posiłek wybierz do sałatki: ulubiony ser (np.halloumi), ugotowaną kaszę, pieczoną rybę, strączki, ewentualnie pieczony indyk. Wybierz swój ulubiony sos (dwie propozycje)!
Składniki
- 5 szt. szparagów zielonych
- 1 mała cukini
- 5 pomidorków koktajlowych
- 5 garści zielonej sałaty / szpinak
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4-5 łyżek kaszy np. jaglanej albo quinoa (opcjonalnie, jeżeli chcesz bardziej treściwy posiłek) / pieczona ryba / strączki / ser halloumi / ser feta / ewentualnie pieczony indyk
Sos kolendrowo-pietruszkowy
- 1 garść świeżej kolendry / bazylii
- 1 garść natki pietruszki (albo o 1 garść więcej bazylii/kolendry)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki prażonych nasion słonecznika (na suchej patelni)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sos musztardowy
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju tłoczonego na zimno
- 1 duża łyżeczka musztardy (najlepiej dijon)
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej (gruboziarnista, opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki moczymy w zimnej wodzie i sodzie. Następnie płuczemy.
- Wszystkie składniki na sos umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki sos. Sos musztardowy – wszystko umieszczamy w miseczce i energicznie mieszamy np. trzepaczką spiralną.
- Szparagi i cukinie kroimy na mniejsze paski. Polewamy oliwą i obtaczamy każdy kawałek. Grillujemy albo pieczemy w piekarniku do miękkości (180C termoobieg, ok.8min).
- Na talerzu układamy osuszona sałatkę, pokrojone pomidorki, ciepłe szparagi oraz cukinie. Polewamy sosem.
Znajdź mnie na:
(Visited 120 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz