Zielona sałatka na ciepło ze szparagami i cukinią (v,gf,lf)

Grillowane szparagi oraz cukinia w zielonej sałatce z domowym sosem kolendrowy-pietruszkowym. Palce lizać! Lekko strawna i delikatna sałatka na każdy posiłek w ciągu dnia. Świetnie smakuję na ciepło i na zimno. Aby otrzymać bardziej treściwy posiłek wybierz do sałatki: ulubiony ser (np.halloumi), ugotowaną kaszę, pieczoną rybę, strączki, ewentualnie pieczony indyk. Wybierz swój ulubiony sos (dwie propozycje)!

Składniki

  • 5 szt. szparagów zielonych
  • 1 mała cukini
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 5 garści zielonej sałaty / szpinak
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4-5 łyżek kaszy np. jaglanej albo quinoa (opcjonalnie, jeżeli chcesz bardziej treściwy posiłek) / pieczona ryba / strączki / ser halloumi / ser feta / ewentualnie pieczony indyk

Sos kolendrowo-pietruszkowy

  • 1 garść świeżej kolendry / bazylii
  • 1 garść natki pietruszki (albo o 1 garść więcej bazylii/kolendry)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki prażonych nasion słonecznika (na suchej patelni)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sos musztardowy

  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju tłoczonego na zimno
  • 1 duża łyżeczka musztardy (najlepiej dijon)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (gruboziarnista, opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki moczymy w zimnej wodzie i sodzie. Następnie płuczemy.
  2. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki sos. Sos musztardowy – wszystko umieszczamy w miseczce i energicznie mieszamy np. trzepaczką spiralną.
  3. Szparagi i cukinie kroimy na mniejsze paski. Polewamy oliwą i obtaczamy każdy kawałek. Grillujemy albo pieczemy w piekarniku do miękkości (180C termoobieg, ok.8min).
  4. Na talerzu układamy osuszona sałatkę, pokrojone pomidorki, ciepłe szparagi oraz cukinie. Polewamy sosem.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *