Najlepsza sałatka na każdą porę dnia! To nasza codzienna sałatka w domu 🙂 Możesz do niej dodać ulubione warzywa: świeże bądź pieczone. Nie przesadzaj z rodzajami – polecam max.3 różne warzywa dla lepszego trawienia. Po prostu zwiększ ilość wybranych warzyw 🙂
Pamiętaj aby jeść świeżą zieloną sałatkę przynajmniej raz dziennie. Możesz potraktować ją jako całościowy posiłek dodając pieczoną rybę/ekologiczne mięso/tofu/ strączki bądź jako dodatek do dania. Makaron czy pizzę również polecam zjeść ze świeżą sałatką.
Składniki
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1 garść świeżego jarmużu (same liście, bez łodyg) albo więcej szpinaku
- 2 ugotowane/pieczone buraki
- 2 łyżki prażonego słonecznika (albo innych nasion/orzechów)
- sos: 1 łyżeczka musztardy dijon, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu bądź syropu z agawy, 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Szpinak i jarmuż dokładnie myjemy i osuszamy. Jarmuż dodatkowo siekamy na mniejsze kawałki. Szpinak nie trzeba.
- W miseczce umieszczamy wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką spiralną). Zamiast sosu możesz polać sałatkę oliwą z oliwek i skropić cytryną/limonką.
- Do salaterki wlewamy sos a następnie wrzucamy jarmuż oraz szpinak. Całość mieszamy najlepiej dłońmi. Dodajemy pokrojony burak i posypujemy prażonymi nasionami.