Zielona sałatka ze szpinakiem, jarmużem, burakiem i słonecznikiem (v,gf,lf)

Najlepsza sałatka na każdą porę dnia! To nasza codzienna sałatka w domu 🙂 Możesz do niej dodać ulubione warzywa: świeże bądź pieczone. Nie przesadzaj z rodzajami – polecam max.3 różne warzywa dla lepszego trawienia. Po prostu zwiększ ilość wybranych warzyw 🙂

Pamiętaj aby jeść świeżą zieloną sałatkę przynajmniej raz dziennie. Możesz potraktować ją jako całościowy posiłek dodając pieczoną rybę/ekologiczne mięso/tofu/ strączki bądź jako dodatek do dania. Makaron czy pizzę również polecam zjeść ze świeżą sałatką.

Składniki

  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 garść świeżego jarmużu (same liście, bez łodyg) albo więcej szpinaku
  • 2 ugotowane/pieczone buraki
  • 2 łyżki prażonego słonecznika (albo innych nasion/orzechów)
  • sos: 1 łyżeczka musztardy dijon, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu bądź syropu z agawy, 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Szpinak i jarmuż dokładnie myjemy i osuszamy. Jarmuż dodatkowo siekamy na mniejsze kawałki. Szpinak nie trzeba.
  2. W miseczce umieszczamy wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką spiralną). Zamiast sosu możesz polać sałatkę oliwą z oliwek i skropić cytryną/limonką.
  3. Do salaterki wlewamy sos a następnie wrzucamy jarmuż oraz szpinak. Całość mieszamy najlepiej dłońmi. Dodajemy pokrojony burak i posypujemy prażonymi nasionami.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *