Zielone danie ze szparagami, pesto, quinoa i szpinakiem (v,gf,lg)

Bardzo szybkie zielone danie w przygotowaniu! Potężna dawka chlorofilu! Świeży szpinak, pieczone szparagi, pesto z jarmużu. Bez glutenu, bez laktozy, totalnie wegańskie. Mega smaczne! Podaj to danie jako samodzielne danie bądź jako dodatek do pieczonego tofu czy ryby.

Składniki

  • 1 szklanka suchej quinoa
  • woda (tyle aby przykryć quinoa ok.1cm ponad powierzchnię)
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 mała szalotka albo cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 8-10 szt. świeżych szparagów
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki pesto z jarmużu (domowego >> lub innego)

Sposób przygotowania

  1. Quinoa gotujemy do miękkości.
  2. Szalotkę kroimy w cienkie paski. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Piekarnik nagrzewamy 180C (termoobieg).
  4. Szparagi dokładnie myjemy. Łamiemy je na końcach. Kładziemy je na blachę wyłożoną papierem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy ok.5min.
  5. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy szalotkę i czosnek. Dusimy.
  6. Dodajemy świeży, umyty i osuszony szpinak. Mieszamy.
  7. Następnie dodajemy quinoa oraz pesto. Mieszamy. Dusimy ok.3-4min. Doprawiamy do smaku.
  8. Podajemy całe zielone danie na ciepło z pieczonymi szparagi na wierzchu.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *