
Bardzo szybkie zielone danie w przygotowaniu! Potężna dawka chlorofilu! Świeży szpinak, pieczone szparagi, pesto z jarmużu. Bez glutenu, bez laktozy, totalnie wegańskie. Mega smaczne! Podaj to danie jako samodzielne danie bądź jako dodatek do pieczonego tofu czy ryby.

Składniki
- 1 szklanka suchej quinoa
- woda (tyle aby przykryć quinoa ok.1cm ponad powierzchnię)
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1 mała szalotka albo cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 8-10 szt. świeżych szparagów
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki pesto z jarmużu (domowego >> lub innego)
Sposób przygotowania
- Quinoa gotujemy do miękkości.
- Szalotkę kroimy w cienkie paski. Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Piekarnik nagrzewamy 180C (termoobieg).
- Szparagi dokładnie myjemy. Łamiemy je na końcach. Kładziemy je na blachę wyłożoną papierem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy ok.5min.
- W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy szalotkę i czosnek. Dusimy.
- Dodajemy świeży, umyty i osuszony szpinak. Mieszamy.
- Następnie dodajemy quinoa oraz pesto. Mieszamy. Dusimy ok.3-4min. Doprawiamy do smaku.
- Podajemy całe zielone danie na ciepło z pieczonymi szparagi na wierzchu.