Zielone naleśniki bez mąki i bez jajek (v,gf,lf)

Naleśniki szpinakowe z kaszy gryczanej, bez glutenu, bez laktozy oraz wegańskie. Bez mąki. Idealne do słodkich i słonych dodatków. Możesz upiec duże naleśniki na kształt tortilli i wykorzystać je właśnie w taki sposób 🙂 Podaj z ulubioną pastą i dużą ilością warzyw! 🙂

Składniki

  • 250 g suchej kaszy gryczanej niepalonej
  • ok.150-200 ml wody niegazowanej
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek albo innego oleju roślinnego
  • szczypta czarnego pieprzu bądź cayenne

Sposób przygotowania

  1. Kasze gryczaną zalewamy wodą na całą noc (albo gorącą wodą min.1h przed zrobieniem) i pozostawiamy. Następnie odcedzamy i przelewamy wodą.
  2. Do blendera o wysokiej mocy wrzucamy wszystko składniki i blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Konsystencja masy jogurtu naturalnego.
  3. Smażymy na patelni beztłuszczowej albo naleśnikowej trochę inaczej niż standardowe naleśniki. Ciasto na naleśniki nakładamy łyżką (ok.3 łyżek stołowych) i rozsmarowujemy „wypukłą” częścią łyżki.

Możesz upiec duże naleśniki na kształt tortilli i wykorzystać je właśnie w taki sposób 🙂

Podaj z:

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *