
Naleśniki szpinakowe z kaszy gryczanej, bez glutenu, bez laktozy oraz wegańskie. Bez mąki. Idealne do słodkich i słonych dodatków. Możesz upiec duże naleśniki na kształt tortilli i wykorzystać je właśnie w taki sposób 🙂 Podaj z ulubioną pastą i dużą ilością warzyw! 🙂

Składniki
- 250 g suchej kaszy gryczanej niepalonej
- ok.150-200 ml wody niegazowanej
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek albo innego oleju roślinnego
- szczypta czarnego pieprzu bądź cayenne
Sposób przygotowania
- Kasze gryczaną zalewamy wodą na całą noc (albo gorącą wodą min.1h przed zrobieniem) i pozostawiamy. Następnie odcedzamy i przelewamy wodą.
- Do blendera o wysokiej mocy wrzucamy wszystko składniki i blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Konsystencja masy jogurtu naturalnego.
- Smażymy na patelni beztłuszczowej albo naleśnikowej trochę inaczej niż standardowe naleśniki. Ciasto na naleśniki nakładamy łyżką (ok.3 łyżek stołowych) i rozsmarowujemy „wypukłą” częścią łyżki.
Możesz upiec duże naleśniki na kształt tortilli i wykorzystać je właśnie w taki sposób 🙂
Podaj z:
- domowym hummusem >>
- guacamole >>
- pasta z białej fasoli >>
- domowy hummus z bobu >>
- pasta jajeczna >>
- kozi serek śmietankowy z konfiturą z czerwonej cebuli >>
