Złocista jaglanka mocno rozgrzewająca. Wspaniale jest zacząć dzień od pysznego i zdrowego śniadania. Ta jaglanka z pewnością sprawi, że Twój dzień będzie przyjemniejszy. Uwierz mi i skosztuj! 🙂
Składniki (dla 2 osób):
- 7 łyżek suchej kaszy jaglanej (najlepiej ekologicznej)
- 2 suszone liście kaffiru (liście limonki)
- ½ łyżeczki suszonej kurkumy
- 1 i ½ szklanki mleka roślinnego + ok. ½ szklanki mleka po ugotowaniu
- 1 łyżeczka masła ghee
- 1 garść płatków migdałowych / orzechy (1 garść, do posypania)
- 1 łyżeczka syropu daktylowego / 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- Ulubione owoce (banan, borówka itp.) albo domowa konfitura z owoców (przepis >>)
Sposób przygotowania
- Dzień wcześniej kasze jaglaną w garnku zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na całą noc.
- Jeżeli tego nie zrobiłaś/eś to nic się nie dzieje, ja lubię taką wymoczoną kaszę (WAŻNE dla osób z protokołem autoimmunologicznym, poniżej!)* W przypadku obu wersji: przed ugotowaniem kasze płuczemy w garnku aż do momentu uzyskania klarownej wody.
- Wypłukaną kaszę (bez wody) zalewam 1 i ½ szklanką mleka, dodajemy kurkumę oraz liście kaffiru.
- Na średnim gazie gotuję kaszę do momentu aż będzie miękka (ok. 10 – 15 min). W przypadku moczonej kaszy jaglanej czas gotowania będzie trochę krótszy. Pilnujemy aby się nie przypaliła.
- Na suchą (bez oleju!) i rozgrzaną patelnie wrzucam płatki migdałowe / orzechy pokrojone w kostkę i lekko je prażę na karmelowy kolor. Przemieszaj i pilnuj patelni aby nie spalić orzechów.
- Po ugotowaniu odstawiam kaszę – prawdopodobnie całe mleko zostanie wsiąknięte przez kasze zatem jeżeli lubisz lejącą się jaglankę to dodaj dodatkowo mleko (mniej więcej ½ szklanki lub troszkę więcej) oraz masło ghee. Zostawiamy na 2 min., niech jaglanka wsiąknie mleko oraz masło.
- Nakładamy gotową jaglankę na talerz, liście kaffiru wyciągamy (nie jemy ich). Dekorujemy konfiturą i owocami (dodaj jeden owoc max. dwa – pamiętaj! duża różnorodność owoców może spowodować nadmierną fermentacje w jelitach 😉 ). Ja zazwyczaj używam konfitury borówkowej oraz dorzucam garść świeżych borówek. Uwielbiam te konfiturę gdyż jaglanka jest taka mokra i przesiąknięta sokiem z borówki. Pycha!
- Słodkość jaglanki zależy od tego jakie mleko użyjesz 🙂 Polecam kokosowo-ryżowe albo ryżowe. Jeżeli masz inne to jaglanka może nie być słodka zatem polej ją syropem daktylowym albo miodem.
*Osoby które stosują dietę PROTOKÓŁ AUTOIMMUNOLOGICZNY – taką wymoczoną kaszę (min. 10h) i gotowaną ok. 20 min możecie spokojnie jeść! Wszystkie kasze są zabronione w protokole ale mało kto wie, że taką mocno wymoczoną i dobrze ugotowaną kaszę jaglaną można spożywać 🙂 Dodatkowo możecie jeść SORGO (ówcześnie gotowane ok. 2h). Więcej na ten temat będzie już niedługo na blogu #staytuned!
Znajdź mnie na:
(Visited 48 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz