Złocista jaglanka

Złocista jaglanka mocno rozgrzewająca. Wspaniale jest zacząć dzień od pysznego i zdrowego śniadania. Ta jaglanka z pewnością sprawi, że Twój dzień będzie przyjemniejszy. Uwierz mi i skosztuj! 🙂

www.kuchniabeztabu.pl

Składniki (dla 2 osób):

  • 7 łyżek suchej kaszy jaglanej (najlepiej ekologicznej) 
  • 2 suszone liście kaffiru (liście limonki)
  • ½ łyżeczki suszonej kurkumy 
  • 1 i ½ szklanki mleka roślinnego + ok. ½ szklanki mleka po ugotowaniu
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • 1 garść płatków migdałowych / orzechy (1 garść, do posypania) 
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego / 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) 
  • Ulubione owoce (banan, borówka itp.) albo domowa konfitura z owoców (przepis >>)

Sposób przygotowania

  1. Dzień wcześniej kasze jaglaną w garnku zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na całą noc. 
  2. Jeżeli tego nie zrobiłaś/eś to nic się nie dzieje, ja lubię taką wymoczoną kaszę (WAŻNE dla osób z protokołem autoimmunologicznym, poniżej!)* W przypadku obu wersji: przed ugotowaniem kasze płuczemy w garnku aż do momentu uzyskania klarownej wody. 
  3. Wypłukaną kaszę (bez wody) zalewam 1 i ½ szklanką mleka, dodajemy kurkumę oraz liście kaffiru. 
  4. Na średnim gazie gotuję kaszę do momentu aż będzie miękka (ok. 10 – 15 min). W przypadku moczonej kaszy jaglanej czas gotowania będzie trochę krótszy. Pilnujemy aby się nie przypaliła.
  5. Na suchą (bez oleju!) i rozgrzaną patelnie wrzucam płatki migdałowe / orzechy pokrojone w kostkę i lekko je prażę na karmelowy kolor. Przemieszaj i pilnuj patelni aby nie spalić orzechów.
  6. Po ugotowaniu odstawiam kaszę – prawdopodobnie całe mleko zostanie wsiąknięte przez kasze zatem jeżeli lubisz lejącą się jaglankę to dodaj dodatkowo mleko (mniej więcej  ½ szklanki lub troszkę więcej) oraz masło ghee. Zostawiamy na 2 min., niech jaglanka wsiąknie mleko oraz masło.
  7. Nakładamy gotową jaglankę na talerz, liście kaffiru wyciągamy (nie jemy ich). Dekorujemy konfiturą i owocami (dodaj jeden owoc max. dwa – pamiętaj!  duża różnorodność owoców może spowodować nadmierną fermentacje w jelitach 😉 ). Ja zazwyczaj używam konfitury borówkowej oraz dorzucam garść świeżych borówek. Uwielbiam te konfiturę gdyż jaglanka jest taka mokra i przesiąknięta sokiem z borówki. Pycha!
  8. Słodkość jaglanki zależy od tego jakie mleko użyjesz 🙂 Polecam kokosowo-ryżowe albo ryżowe. Jeżeli masz inne to jaglanka może nie być słodka zatem polej ją syropem daktylowym albo miodem.

*Osoby które stosują dietę PROTOKÓŁ AUTOIMMUNOLOGICZNY – taką wymoczoną kaszę (min. 10h) i gotowaną ok. 20 min możecie spokojnie jeść! Wszystkie kasze są zabronione w protokole ale mało kto wie, że taką mocno wymoczoną i dobrze ugotowaną kaszę jaglaną można spożywać 🙂 Dodatkowo możecie jeść SORGO (ówcześnie gotowane ok. 2h). Więcej na ten temat będzie już niedługo na blogu #staytuned!

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *