Zupa aromatyczny bulion warzywny z vege pierożkami (v,gf,lf)

Klasyczny ale za to mega aromatyczny bulion warzywny z bezglutenowymi pierożkami wegańskimi. Idealny i sycący posiłek dla całej rodziny 🙂 Taką zupę zapakujecie również na wynos – polecam oddzielnie i połączyć po podgrzaniu 🙂

Składniki

Vege pierożki

  • ciasto z tego przepisu >>
  • 1 małą marchewka (albo innego warzywa)
  • niewielki kawałek dyni (albo innego warzywa)
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy (ulubionej bądź też taka jaka nam została z poprzedniego posiłku)
  • 1/2 cebuli białej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wegańskiego masła (albo zwykłego)
  • 100g tofu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • garść natki pietruszki

Zupa bulion warzywny

  • można skorzystać z tego przepisu >> ważne aby bulion miał ok.4 marchewek średniej wielkości
  • dodatkowo 1 garść świeżej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Gotujemy bulion warzywny do miękkości wszystkich warzyw. Następnie odstawiamy.
  2. Przygotowujemy ciasto na pierożki.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła. Dodajemy cebulę, czosnek, pokrojoną marchewkę oraz dynię. Całość podsmażamy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy tofu i mieszamy. Całość przekładamy do blendera i z dodatkiem natki pietruszki blendujemy na gładką masę. Przekładamy.
  4. Do masy na pierożki dodajemy ugotowaną kaszę (jeżeli używamy grubej kaszy jak np.gryczana niepalona to możemy ją delikatnie zblendować z całą masą) i doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Lepimy pierożki (z proporcji w moim przepisie wyjdzie ok.20 małych pierożków to zbierze ok.połowę masy podanej w tym przepisie). końce pierożków sklejamy. Gotujemy w gorącej wodzie aż wypłyną. Jeżeli pierożki przygotowujemy dzień wcześniej – tak czy inaczej je gotujemy. Kładziemy na papierze do pieczenia i polewamy delikatnie oliwą. Przykrywamy i jak ostygną przechowujemy w lodówce.
  6. Ugotowany bulion odcedzamy. Pozostawiamy ugotowane marchewki, cebulę oraz czosnek. Przekładamy te warzywa do blendera o wysokiej mocy z dodatkiem świeżej natki pietruszki oraz 1 szklanki wywaru warzywnego. Blendujemy do uzyskania bardzo gładkiej masy. Musi być totalnie gładka, o! Łączymy z ok.2l wywaru i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Pierożki można podgrzać na parze bądź umieszczone na sitku które położymy na garnku z gotującą się wodą. I tak o to możecie je podgrzać aby się nie rozkleiły 🙂
  8. Aromatyczny i ciepły bulion podajemy z pierożkami.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *