
Przepyszny krem z pieczonych pomidorów czekoladowych (albo malinowych) z quinoa. Wegański. Podaj go z sosem balsamicznym, odrobiną śmietanki sojowej oraz domowymi grzankami.
Krem możesz podać również z domowym pesto z bazylii albo jarmużu PRZEPIS >>

Składniki
- 5 szt. pomidorów czekoladowych średniej wielkości (albo malinowych)
- 1 szt. biała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
- 250 ml wywaru warzywnego albo wody (najlepiej z dodatkiem 1 łyżki koncentratu warzywnego >>)
- 1 łyżka octu balsamicznego (albo kremu balsamicznego)
- 1 garść świeżej bazylii (albo 1 łyżka suszonej bazylii)
- 2 łyżki śmietanki sojowej
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- Sól i pieprz (cayenne) do smaku
- 2 łyżki suchej kaszy quinoa (dla 1 porcji)
- 2 kromki czerstwego chleba
- kilka listków bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
- Pomidory moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem łyżki sody przez 15min. Następnie płuczemy.
- Nagrzewamy piekarnik do 180C (termoobieg).
- Kroimy na 4 części i wrzucamy na blachę.
- Cebulę płuczemy pod bieżącą wodą, nie obieramy i kroimy na 4 części. Wrzucamy na blachę.
- Skrapiamy oliwą z oliwek. Jeżeli nie masz świeżej bazylii to rozcieramy w dłoniach i posypujemy pomidory suszoną bazylią. Następnie solimy i mieszamy wszystko palcami.
- Pieczemy przez ok.15min.
- W międzyczasie gotujemy quinoa według przepisu.
- Następnie dodajemy nieobrany czosnek. Pieczemy kolejne 8 min.
- Na blachę na której piekliśmy – kładziemy pokrojony w kostkę chleb. Opiekamy ok.5-8 min. do uzyskania grzanek.
- Upieczoną cebulę i czosnek obieramy i wrzucamy do blendera z upieczonymi pomidorami. Dodajemy przyprawy, ciepły wywar, śmietankę, ocet, jeżeli wybrałeś świeżą bazylie i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu.
- Krem z pieczonych pomidorów łączymy z ugotowaną quinoa. Podajemy na ciepło z dodatkami.
