Zupa krem z pieczonych pomidorów i quinoa (v,lf)

Przepyszny krem z pieczonych pomidorów czekoladowych (albo malinowych) z quinoa. Wegański. Podaj go z sosem balsamicznym, odrobiną śmietanki sojowej oraz domowymi grzankami.

Krem możesz podać również z domowym pesto z bazylii albo jarmużu PRZEPIS >>

Składniki

  • 5 szt. pomidorów czekoladowych średniej wielkości (albo malinowych)
  • 1 szt. biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 250 ml wywaru warzywnego albo wody (najlepiej z dodatkiem 1 łyżki koncentratu warzywnego >>)
  • 1 łyżka octu balsamicznego (albo kremu balsamicznego)
  • 1 garść świeżej bazylii (albo 1 łyżka suszonej bazylii)
  • 2 łyżki śmietanki sojowej
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • Sól i pieprz (cayenne) do smaku
  • 2 łyżki suchej kaszy quinoa (dla 1 porcji)
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • kilka listków bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Pomidory moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem łyżki sody przez 15min. Następnie płuczemy.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180C (termoobieg).
  3. Kroimy na 4 części i wrzucamy na blachę.
  4. Cebulę płuczemy pod bieżącą wodą, nie obieramy i kroimy na 4 części. Wrzucamy na blachę.
  5. Skrapiamy oliwą z oliwek. Jeżeli nie masz świeżej bazylii to rozcieramy w dłoniach i posypujemy pomidory suszoną bazylią. Następnie solimy i mieszamy wszystko palcami.
  6. Pieczemy przez ok.15min.
  7. W międzyczasie gotujemy quinoa według przepisu.
  8. Następnie dodajemy nieobrany czosnek. Pieczemy kolejne 8 min.
  9. Na blachę na której piekliśmy – kładziemy pokrojony w kostkę chleb. Opiekamy ok.5-8 min. do uzyskania grzanek.
  10. Upieczoną cebulę i czosnek obieramy i wrzucamy do blendera z upieczonymi pomidorami. Dodajemy przyprawy, ciepły wywar, śmietankę, ocet, jeżeli wybrałeś świeżą bazylie i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  11. Krem z pieczonych pomidorów łączymy z ugotowaną quinoa. Podajemy na ciepło z dodatkami.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *