Zupa z boczniakami

Bardzo szybka i prosta zupa z boczniakami. Najlepiej smakuję na drugi, a nawet i trzeci dzień zatem polecam zrobić zupę na wieczór aby w kolejnym dniu cieszyć się pysznym smakiem. Na zdrowie!

www.kuchniabeztabu.pl

Składniki:

  • 250g świeżych boczniaków 
  • 1.5 – 2 l wywaru warzywnego 
  • 1 średnia marchewka 
  • 1 średnia pietruszka (albo kawałek świeżego selera) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku 
  • 1 łyżka masła ghee
  • 2 liście świeżego/suszonego liścia lurowego
  • cały pęczek świeżej natki z pietruszki
  • sól i pieprz do smaku 

1. Podgrzewamy wywar warzywny aby był bardzo ciepły.

2. Ścieramy marchewkę i pietruszkę/seler na tarce o grubych oczkach. 

3. Boczniaki dokładnie myjemy i kroimy w grube paski.

4. W dużym garnku  podgrzewamy 1 łyżkę masła ghee. Wrzucamy pokrojone w plastry 2 ząbki czosnku. Mieszamy. 

4. Wrzucamy liść laurowy oraz startą marchewkę i pietruszkę/seler do garnka. Podgotowujemy przez 2-3 min. 

5. Dodajemy pokrojone w plastry boczniaki i suszony majeranek. Mieszamy i zostawiamy przynajmniej na 3 min aby całość się podgotowała.

6. Wlewamy bardzo ciepły wywar do garnka z warzywami. Całość gotujemy ok.10min. 

7. Dokładnie myjemy i siekamy natkę pietruszki. 

8. Zupę ściągamy z gazu. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Nie solimy za mocno gdyż zupa nabierze smaku w kolejnym dniu. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. 

9. Podajemy (najlepiej na drugi dzień) ze świeżą natką pietruszki. (jej nigdy za wiele!)

Smacznego! 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *