
Bardzo szybka i prosta zupa z boczniakami. Najlepiej smakuję na drugi, a nawet i trzeci dzień zatem polecam zrobić zupę na wieczór aby w kolejnym dniu cieszyć się pysznym smakiem. Na zdrowie!

Składniki:
- 250g świeżych boczniaków
- 1.5 – 2 l wywaru warzywnego
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka (albo kawałek świeżego selera)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżka masła ghee
- 2 liście świeżego/suszonego liścia lurowego
- cały pęczek świeżej natki z pietruszki
- sól i pieprz do smaku
1. Podgrzewamy wywar warzywny aby był bardzo ciepły.
2. Ścieramy marchewkę i pietruszkę/seler na tarce o grubych oczkach.
3. Boczniaki dokładnie myjemy i kroimy w grube paski.
4. W dużym garnku podgrzewamy 1 łyżkę masła ghee. Wrzucamy pokrojone w plastry 2 ząbki czosnku. Mieszamy.
4. Wrzucamy liść laurowy oraz startą marchewkę i pietruszkę/seler do garnka. Podgotowujemy przez 2-3 min.
5. Dodajemy pokrojone w plastry boczniaki i suszony majeranek. Mieszamy i zostawiamy przynajmniej na 3 min aby całość się podgotowała.
6. Wlewamy bardzo ciepły wywar do garnka z warzywami. Całość gotujemy ok.10min.
7. Dokładnie myjemy i siekamy natkę pietruszki.
8. Zupę ściągamy z gazu. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Nie solimy za mocno gdyż zupa nabierze smaku w kolejnym dniu. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
9. Podajemy (najlepiej na drugi dzień) ze świeżą natką pietruszki. (jej nigdy za wiele!)
Smacznego! 🙂