Zupa z dynią, batatem i soczewicą (v,gf,lf)

Sycąca wegańska zupa z batatem, dynią oraz soczewicą. Koniecznie zrób na bazie rozgrzewającego bulionu warzywnego >> i ciesz się niepowtarzalnym smakiem. Zupę możesz zrobić bez batata, z samą dynią bądź na odwrót 🙂 Obie wersję będą świetnie smakować!

Składniki

  • ¾ łyżeczki czerwonej pasty curry*
  • 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 szt. batat średniej wielkości 
  • 1 ½ litra wywaru warzywnego
  • 200g czerwonej soczewicy 
  • ½ – 1 łyżka soli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 150 – 200 ml mleka kokosowego 
  • 1 łyżeczka mielonego kminku (opcjonalnie)
  • Świeża kolendra do posypania

Jeżeli robisz zupę z samym batatem – dodaj 2 szt. średniej wielkości.

Jeżeli robisz wersję z samą dynią – dodaj 4 szklanki dyni pokrojonej w kostkę.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy wywar warzywny. Mój przepis >>
  2. Batat obieramy i kroimy w kostkę. 
  3. Dynię kroimy w kostkę (dynie piżmową nie obieramy).
  4. W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę a następnie dodajemy pastę curry oraz jeżeli używasz suszony kminek. Podsmażamy przez kilka sekund. 
  5. Dodajemy do garnka surowe ziarna soczewicy i mieszamy przez ok.2min.
  6. Następnie wlewamy ciepły wywar warzywny. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól.  Gotujemy ok.5min. 
  7. Dodajemy pokrojony batat oraz dynię. Gotujemy ok.5min. 
  8. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy. 
  9. Podajemy na ciepło posypane świeżą kolendrą. 

*Osobiście polecam zakupić taką pastę – wykorzystasz ją do różnego rodzaju dań (nie tylko kuchni azjatyckiej). Jeżeli nie masz pasty curry możesz dodać suszone przyprawy: ½ łyżeczki suszonego czosnku, ¼-½ łyżeczki chili, ½ łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *