Zupa z selerem naciowym i sorgo

Delikatna zupa z selerem naciowym oraz sorgo. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Poniższy posiłek jest wegański oraz bezglutenowy! Sorgo nie zawiera glutenu. Nie powoduje więc alergii i nietolerancji pokarmowych. Dodatkowo sorgo cechuje się wysoką odżywczością zatem warto wprowadzić go do swojej diety. Tak szczerze to moje ulubione zboże: jest delikatne i pasuję do wszystkiego! 🙂

Składniki:

  • 1 średniej wielkości marchewka 
  • 1 średniej wielkości pietruszka 
  • 5cm kawałek korzenia pora
  • 1 łyżka masła ghee 
  • 3 duże łodygi selera naciowego 
  • 2 pęczki świeżego koperku 
  • 3 liście laurowe 
  • 3 ziele angielskie 
  • ¼ łyżeczki suszonej kurkumy 
  • 850 ml ciepłego wywaru warzywnego albo ciepłej wody
  • 20-30 ml śmietanki sojowej (roślinna alternatywa śmietany do zupy)
  • 1 – 1 ½  łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ szklanki surowego ziarna sorgo bio*

Sposób przygotowania: 

  1. Marchewkę, pietruszkę, por, seler naciowy dokładnie myjemy i moczymy w sodzie ok.5min. Płukamy pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki. 
  2. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Por kroimy w cienkie piórka. 
  3. Rozgrzewamy  w garnku masło ghee. Wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem ok.5min. 
  4. Kroimy 1 łodygę selera naciowego w paski o średniej szerokości. Jeżeli łodyga jest szeroka to należy ją przekroić przez pół. Dorzucamy do garnka. Jeżeli seler ma liście to możesz je pokroić i dorzucić (max.8 liści). Dusimy jeszcze ok.1 min. 
  5. Następnie wlewamy ciepły wywar warzywny albo ciepłą wodę (możesz dorzucić 1 łyżeczkę domowego koncentratu warzywnego). 
  6. Do garnka dodajemy: ziele angielskie, liście laurowe, kurkumę oraz drobno pokrojony 1 pęczek koperku. Całość gotujemy ok.15 min. 
  7. Gotujemy sorgo do miękkości w osolonej wodzie (1 łyżeczka) ok.10-13 min. 
  8. Kroimy pozostałe 2 łodygi selera naciowego w paski o średniej szerokości. Jeżeli łodyga jest szeroka to należy ją przekroić przez pół.
  9. Po ugotowaniu wyłączamy zupę. Dodajemy śmietankę sojową, sól, pieprz oraz pokrojone łodygi selera. 
  10. Przed podaniem (po podgrzaniu) wrzucamy do garnka drobno posiekany 1 pęczek koperku, mieszamy. Podajemy z: 3 łyżkami (dla kobiety), 5-6 łyżek (dla mężczyzny) ugotowanego sorgo. Smacznego!

*Ugotowane sorgo przechowujemy w szklanym, zamkniętym pojemniku – w lodówce. Aby podgrzać zboże należy je zalać gorącą wodą na ok. 1min. albo podgrzać wraz z zupą.

Tak dla przypomnienia SORGO to jedyne zboże które można mrozić po ugotowaniu, pamiętajcie! 🙂 Zatem jeżeli ugotujesz za dużo możesz poporcjować i zamrozić.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *