
Delikatna zupa z selerem naciowym oraz sorgo. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Poniższy posiłek jest wegański oraz bezglutenowy! Sorgo nie zawiera glutenu. Nie powoduje więc alergii i nietolerancji pokarmowych. Dodatkowo sorgo cechuje się wysoką odżywczością zatem warto wprowadzić go do swojej diety. Tak szczerze to moje ulubione zboże: jest delikatne i pasuję do wszystkiego! 🙂

Składniki:
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 średniej wielkości pietruszka
- 5cm kawałek korzenia pora
- 1 łyżka masła ghee
- 3 duże łodygi selera naciowego
- 2 pęczki świeżego koperku
- 3 liście laurowe
- 3 ziele angielskie
- ¼ łyżeczki suszonej kurkumy
- 850 ml ciepłego wywaru warzywnego albo ciepłej wody
- 20-30 ml śmietanki sojowej (roślinna alternatywa śmietany do zupy)
- 1 – 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- ½ szklanki surowego ziarna sorgo bio*
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, por, seler naciowy dokładnie myjemy i moczymy w sodzie ok.5min. Płukamy pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki.
- Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Por kroimy w cienkie piórka.
- Rozgrzewamy w garnku masło ghee. Wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem ok.5min.
- Kroimy 1 łodygę selera naciowego w paski o średniej szerokości. Jeżeli łodyga jest szeroka to należy ją przekroić przez pół. Dorzucamy do garnka. Jeżeli seler ma liście to możesz je pokroić i dorzucić (max.8 liści). Dusimy jeszcze ok.1 min.
- Następnie wlewamy ciepły wywar warzywny albo ciepłą wodę (możesz dorzucić 1 łyżeczkę domowego koncentratu warzywnego).
- Do garnka dodajemy: ziele angielskie, liście laurowe, kurkumę oraz drobno pokrojony 1 pęczek koperku. Całość gotujemy ok.15 min.
- Gotujemy sorgo do miękkości w osolonej wodzie (1 łyżeczka) ok.10-13 min.
- Kroimy pozostałe 2 łodygi selera naciowego w paski o średniej szerokości. Jeżeli łodyga jest szeroka to należy ją przekroić przez pół.
- Po ugotowaniu wyłączamy zupę. Dodajemy śmietankę sojową, sól, pieprz oraz pokrojone łodygi selera.
- Przed podaniem (po podgrzaniu) wrzucamy do garnka drobno posiekany 1 pęczek koperku, mieszamy. Podajemy z: 3 łyżkami (dla kobiety), 5-6 łyżek (dla mężczyzny) ugotowanego sorgo. Smacznego!
*Ugotowane sorgo przechowujemy w szklanym, zamkniętym pojemniku – w lodówce. Aby podgrzać zboże należy je zalać gorącą wodą na ok. 1min. albo podgrzać wraz z zupą.
Tak dla przypomnienia SORGO to jedyne zboże które można mrozić po ugotowaniu, pamiętajcie! 🙂 Zatem jeżeli ugotujesz za dużo możesz poporcjować i zamrozić.