Kiszony batat wykorzystasz jako dodatek do kanapki z pastą np. smalec wegański. Zrobisz z niego pyszne kiszone carpaccio ze słodkim sosem (inspiracja >>). Zdrowo, zdrowo i jeszcze raz… bardzo zdrowo! Idealnie na drugie śniadanie bądź lekkostrawną kolację.
Składniki
- 1 batat średniej wielkości
- 1 liść laurowy
- 1 świeża, duża gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek kolendry (opcjonalnie)
Solanka:
- 1 litr przegotowanej wody
- 1 łyżka soli gruboziarnistej himalajskiej
Sposób przygotowania
- Solanka: łączymy przegotowaną, gorącą wodę z solą. Mieszamy i zostawiamy.
- Batat obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
- Do wysokiego, czystego, wyparzonego i suchego słoika (0,75l bądź 1l) wrzucamy obrany czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka kolendry (jeżeli używasz) oraz gałązkę rozmarynu.
- Następnie układamy ciasno plasterki batata.
- Zalewamy ciepłą solanką i pozostawiamy niedokręcony słoik na 2-3dni w temp.pokojowej. Jeżeli zauważysz piankę na wierzchu to bardzo dobrze! Nic się nie martw bo właśnie rozpoczął się proces kiszenia. Jeżeli jej nie będzie to również nie jest to problem. Po 2-3 dniach dokładnie zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne i zimne miejsce.
Inne propozycje
Znajdź mnie na:
Składniki
- 1 sztuka batatu (średniej wielkości)
- 1 sztuka liścia laurowego
- 1 gałązka rozmarynu (duża)
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2-4 sztuki ziarenek kolendry (opcjonalnie)
- 1 litr przegotowanej wody
- 1 łyżka soli gruboziarnistej himalajskiej
Porcje:
Sposób przygotowania
- Solanka: łączymy przegotowaną, gorącą wodę z solą. Mieszamy i zostawiamy.
- Batat obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
- Do wysokiego, czystego, wyparzonego i suchego słoika (0,75l bądź 1l) wrzucamy obrany czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka kolendry (jeżeli używasz) oraz gałązkę rozmarynu.
- Następnie układamy ciasno plasterki batata.
- Zalewamy ciepłą solanką i pozostawiamy niedokręcony słoik na 2-3dni w temp.pokojowej. Jeżeli zauważysz piankę na wierzchu to bardzo dobrze! Nic się nie martw bo właśnie rozpoczął się proces kiszenia. Jeżeli jej nie będzie to również nie jest to problem. Po 2-3 dniach dokładnie zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne i zimne miejsce.
(Visited 190 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz