Zupełnie inna fasolka po bretońsku… A dlaczego? Dużo w niej warzyw w tym pieczony bakłażan, nie ma w niej mięsa, jest bardzo pożywna i smaczna! Danie idealne dla całej rodziny (3-4 osoby), wystarczy spokojnie na 2-3 dni. Przekonaj się o jej smaku!
Fasolka najlepiej smakuję na drugi, a nawet i trzeci dzień zatem polecam ją zrobić dzień wcześniej! 🙂
Składniki:
- 200g suchej fasoli Jaś (do gotowania dodatkowo 2 liście laurowe oraz 1 łyżka oliwy)
- 2 małe bakłażany albo 1 średniej wielkości
- ½ średniej cukinii albo 1 mała
- 1 puszkę albo słoik krojonych pomidorów (400ml)
- ok.330ml passaty pomidorowej
- ok 2-3 szklanki wody niegazowanej
- 4 liście laurowe
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonej papryki
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 5-8 ziarenek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypta chili albo pieprzu cayenne (do smaku)
Sposób przygotowania:
- Fasolę Jaś zostawiamy w naczyniu z zimną wodą na całą noc aby się wymoczyła.
- Następnego dnia w dużym garnku z wodą gotujemy do miękkości (ok.2h) wymoczoną fasolę z dodatkiem 2 liści laurowych oraz 1 łyżki oliwy.
- Świeży bakłażan myjemy, moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek sody przez 2-3 min, odcinamy końcówki. Następnie kroimy na duże kwadratowe kawałki. Wrzucamy do miski i polewamy 2 łyżkami oliwy. Dokładnie mieszamy aby każdy kawałek bakłażana był obtoczony oliwą.
- Nagrzewamy piekarnik 180C (góra/dół)
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pokrojonego i skropionego oliwą bakłażana. Pieczemy ok.20-30 min. aż bakłażan będzie miękki i lekko brązowy.
- W czasie pieczenia myjemy cukinie, moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek sody przez 2-3 min. Odcinamy końcówki i ścieramy cukinie na tarce o grubych oczkach. Zostawiamy w osobnym naczyniu.
- Upieczony bakłażan przekładam do kielicha blendera i blendujemy na masę o drobnych kawałkach bakłażana (nie robimy zbyt gładkiej). Możesz skorzystać też z blendera ręcznego.
- W dużym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dodajemy czosnek rozgnieciony przez praskę. Lekko dusimy. Dodajemy zblendowany bakłażan, mieszamy i delikatnie podsmażamy razem.
- Dodajemy: passate pomidorową, krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier, suszona papryka, mielony kminek, odrobinę: soli, pieprzu oraz pieprzu cayenne albo chili, wodę niegazowaną oraz ugotowaną fasolę.
- Całość gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 min. Często mieszamy.
- Po ok.30min dodajemy startą cukinie i gotujemy ok.10-15min. Jeżeli fasolka po bretońsku jest zbyt gęsta dodajemy stopniowo wodę (to zależy jaką lubisz, dodaj więcej jeżeli nie lubisz gęstej fasolki) 🙂
- Doprawiamy przed podaniem (najlepiej na drugi dzień). Podajemy na ciepło.
Jeżeli nie potrzebujesz tak dużego dania zmniejsz ilość składników mniej więcejo połowę. 🙂
Znajdź mnie na:
Składniki
- 200 g suchej fasoli Jaś (dodatkowo 2 liście laurowe oraz 1 łyżka oliwy)
- 2 szt bakłażanów małej wielkości (lub 1 średniej wielkości)
- 1/2 sztuki małych cukinii (lub 1 średnia cukinia)
- 1 puszka/słoik krojonych pomidorów
- 330 ml passaty pomidorowej
- 2-3 szklanki wody niegazowanej
- 4 liście laurowe
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonej papryki
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 5-8 ziarenek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta chilli albo pieprzu cayenne (do smaku)
Porcje:
Sposób przygotowania
- Fasolę Jaś zostawiamy w naczyniu z zimną wodą na całą noc aby się wymoczyła.
- Następnego dnia w dużym garnku z wodą gotujemy do miękkości (ok.2h) wymoczoną fasolę z dodatkiem 2 liści laurowych oraz 1 łyżki oliwy.
- Świeży bakłażan myjemy, moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek sody przez 2-3 min, odcinamy końcówki. Następnie kroimy na duże kwadratowe kawałki. Wrzucamy do miski i polewamy 2 łyżkami oliwy. Dokładnie mieszamy aby każdy kawałek bakłażana był obtoczony oliwą.
- Nagrzewamy piekarnik 180C (góra/dół)
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pokrojonego i skropionego oliwą bakłażana. Pieczemy ok.20-30 min. aż bakłażan będzie miękki i lekko brązowy.
- W czasie pieczenia myjemy cukinie, moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek sody przez 2-3 min. Odcinamy końcówki i ścieramy cukinie na tarce o grubych oczkach. Zostawiamy w osobnym naczyniu.
- Upieczony bakłażan przekładam do kielicha blendera i blendujemy na masę o drobnych kawałkach bakłażana (nie robimy zbyt gładkiej). Możesz skorzystać też z blendera ręcznego.
- W dużym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dodajemy czosnek rozgnieciony przez praskę. Lekko dusimy. Dodajemy zblendowany bakłażan, mieszamy i delikatnie podsmażamy razem.
- Dodajemy: passate pomidorową, krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier, suszona papryka, mielony kminek, odrobinę: soli, pieprzu oraz pieprzu cayenne albo chili, wodę niegazowaną oraz ugotowaną fasolę.
- Całość gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 min. Często mieszamy.
- Po ok.30min dodajemy startą cukinie i gotujemy ok.10-15min. Jeżeli fasolka po bretońsku jest zbyt gęsta dodajemy stopniowo wodę (to zależy jaką lubisz, dodaj więcej jeżeli nie lubisz gęstej fasolki) 🙂
- Doprawiamy przed podaniem (najlepiej na drugi dzień). Podajemy na ciepło.
- Jeżeli nie potrzebujesz tak dużego dania zmniejsz ilość składników mniej więcejo połowę. 🙂
(Visited 215 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz