Ziołowe masło

Zapewne wiele razy zdarzyło Ci się wyrzucić zioła w doniczce bo pięknie zielone roślinki po dwóch/trzech dniach marniały i usychały. Koniec z tym! Mam świetny pomysł jak wykorzystać świeże zioła (majeranek, tymianek, rozmaryn, szałwia itp.) które akurat masz w domu. 

Kto powiedział, że świeżych ziół nie można mieć zawsze pod ręką?

Jak to zrobić? 

www.kuchniabeztabu.pl

Przepis na ziołowe masło:

  • Ok. 5 łyżek masła ghee (to wszystko zależy od głębokości i ilości foremek)
  • Świeże zioła do wyboru: majeranek, tymianek, rozmaryn, szałwia itp.

Przygotowanie:

  1. Na patelni podgrzewamy masło ghee na małym gazie (nie doprowadzamy do wysokiej temperatury).
  2. Przygotowujemy czystą i suchą foremkę do lodów. Każde okienko delikatnie natłuszczamy odrobiną oliwy (ja robię to pędzelkiem kuchennym).
  3. Wrzucamy do każdego okienka jedną łyżeczkę świeżego zioła (1 okienko – 1 zioło). Ilość zależy od głębokości foremki. Jeżeli chcesz to możesz pomieszać zioła ze sobą. 
  4. Ciepłe (nie gorące!) masło nakładam łyżką do każdego okienka. Ilość zależy od głębokości foremek. U mnie wyszło mniej więcej 1.5 łyżki  masła ghee na każde okienko. Im głębsze tym więcej musisz nałożyć. Jednak polecam max. 2 łyżki na 1 okienko (pamiętaj, że to tłuszcz! 😉 Nie boimy się go bo jest bardzo ważny dla naszego zdrowia ale spożywamy w odpowiednich ilościach). Masło musi zakryć całą roślinkę w jednym okienku.
  5. Jeżeli zabraknie Ci masła (zakładając, że nie dajesz więcej niż 2 łyżki na 1 okienko) podgrzej dodatkowo 2 -3 łyżki masła ghee według pkt.1. 
  6. Zostawiamy do przestygnięcia. Jeżeli całość będzie zimna (zamykamy foremkę – ja mam pokrywkę) i wkładamy do zamrażarki. 

Delektuj się ziołowym masłem kiedy tylko chcesz. 

Ten przepis pozwoli Ci w bardzo szybki i prosty sposób przygotować posiłek. 
Wystarczy ugotować sorgo bądź brązowy ryż. Na patelnię wrzuć jedną kostkę zamrożonego ziołowego masła, dorzuć ulubione dwa warzywa i lekko podduś. Połącz z ugotowanym ryżem/sorgo i zdrowy obiad gotowy. Oczywiście ziołowe masło wykorzystasz do wielu innych przepisów np. do pieczonych warzyw z piekarnika (idealnie będzie pasować ziołowe masło z rozmarynem), pieczone gołąbki czy makaron z pomidorami ( wraz z ziołowym masłem z majerankiem). Jak tylko lubisz!

Pamiętaj! 

Sorgo jest jedynym zbożem które można mrozić. Zatem jeżeli żyjesz w ciągłym pośpiechu, możesz ugotować większą ilość, poporcjować sorgo i zamrozić. Od teraz kiedy tylko nie masz czasu na ugotowanie ciepłego posiłku – wystarczy, że wyciągniesz zamrożone sorgo, dorzucisz ziołowe masełko z ulubionym warzywem i danie gotowe. Zamiast kanapek – pożywna i zdrowa potrawka. Polecam! 

Zapraszam na moje konto na Instagramie(@kuchniabeztabu). Tam pokazuję krok po kroku jak przygotowywać  poszczególne posiłki. Daj znać jak Ci się podoba pomysł. 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *