Zapewne wiele razy zdarzyło Ci się wyrzucić zioła w doniczce bo pięknie zielone roślinki po dwóch/trzech dniach marniały i usychały. Koniec z tym! Mam świetny pomysł jak wykorzystać świeże zioła (majeranek, tymianek, rozmaryn, szałwia itp.) które akurat masz w domu.
Kto powiedział, że świeżych ziół nie można mieć zawsze pod ręką?
Jak to zrobić?
Przepis na ziołowe masło:
- Ok. 5 łyżek masła ghee (to wszystko zależy od głębokości i ilości foremek)
- Świeże zioła do wyboru: majeranek, tymianek, rozmaryn, szałwia itp.
Przygotowanie:
- Na patelni podgrzewamy masło ghee na małym gazie (nie doprowadzamy do wysokiej temperatury).
- Przygotowujemy czystą i suchą foremkę do lodów. Każde okienko delikatnie natłuszczamy odrobiną oliwy (ja robię to pędzelkiem kuchennym).
- Wrzucamy do każdego okienka jedną łyżeczkę świeżego zioła (1 okienko – 1 zioło). Ilość zależy od głębokości foremki. Jeżeli chcesz to możesz pomieszać zioła ze sobą.
- Ciepłe (nie gorące!) masło nakładam łyżką do każdego okienka. Ilość zależy od głębokości foremek. U mnie wyszło mniej więcej 1.5 łyżki masła ghee na każde okienko. Im głębsze tym więcej musisz nałożyć. Jednak polecam max. 2 łyżki na 1 okienko (pamiętaj, że to tłuszcz! 😉 Nie boimy się go bo jest bardzo ważny dla naszego zdrowia ale spożywamy w odpowiednich ilościach). Masło musi zakryć całą roślinkę w jednym okienku.
- Jeżeli zabraknie Ci masła (zakładając, że nie dajesz więcej niż 2 łyżki na 1 okienko) podgrzej dodatkowo 2 -3 łyżki masła ghee według pkt.1.
- Zostawiamy do przestygnięcia. Jeżeli całość będzie zimna (zamykamy foremkę – ja mam pokrywkę) i wkładamy do zamrażarki.
Delektuj się ziołowym masłem kiedy tylko chcesz.
Ten przepis pozwoli Ci w bardzo szybki i prosty sposób przygotować posiłek.
Wystarczy ugotować sorgo bądź brązowy ryż. Na patelnię wrzuć jedną kostkę zamrożonego ziołowego masła, dorzuć ulubione dwa warzywa i lekko podduś. Połącz z ugotowanym ryżem/sorgo i zdrowy obiad gotowy. Oczywiście ziołowe masło wykorzystasz do wielu innych przepisów np. do pieczonych warzyw z piekarnika (idealnie będzie pasować ziołowe masło z rozmarynem), pieczone gołąbki czy makaron z pomidorami ( wraz z ziołowym masłem z majerankiem). Jak tylko lubisz!
Pamiętaj!
Sorgo jest jedynym zbożem które można mrozić. Zatem jeżeli żyjesz w ciągłym pośpiechu, możesz ugotować większą ilość, poporcjować sorgo i zamrozić. Od teraz kiedy tylko nie masz czasu na ugotowanie ciepłego posiłku – wystarczy, że wyciągniesz zamrożone sorgo, dorzucisz ziołowe masełko z ulubionym warzywem i danie gotowe. Zamiast kanapek – pożywna i zdrowa potrawka. Polecam!
Zapraszam na moje konto na Instagramie(@kuchniabeztabu). Tam pokazuję krok po kroku jak przygotowywać poszczególne posiłki. Daj znać jak Ci się podoba pomysł. 🙂