Złote mleko (gf,lf)

Aromatyczne i pełne korzennych smaków złote mleko które rozgrzeje największego zmarzlucha! 🙂 Warto wspierać swoją odporność zatem zacznij już dziś… Koniecznie pij 1 szklankę złotego mleka dziennie (najlepiej na noc)!

Złote mleko ma właściwości: 

  • wygrzewające 
  • przeciwzapalne 
  • wzmacniające (organizm)
  • poprawia humor i samopoczucie 
www.kuchniabeztabu.pl

Składniki (dla 1 osoby):

  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy albo 1 kopiasta łyżeczka suszonej kurkumy 
  • 1 szklanka napoju roślinnego (albo mleko krowie)*
  • 1 łyżeczka całych goździków (albo dwie szczypty mielonych goździków)
  • 10cm kawałek imbiru (pokrojonego w plasterki)
  • szczypta: cynamonu, kardamonu, gałka muszkatołowej (opcjonalnie)
  • ½ – 1 łyżeczka miodu 

Jeżeli nie masz pasty z kurkumy (możesz ją zrobić >>). Będzie Ci prościej przygotować  złote mleko. 🙂 Natomiast jeżeli nie chcesz to nic się nie martw! Wystarczy, że masz suszoną kurkumę. 

Jak przygotować?:

  1. Jeżeli nie masz pasty to: ½ szklanki wody wlewamy do garnka. Gotujemy i wrzucamy suszoną kurkumę i odrobinę pieprzu czarnego/cayenne . Mieszamy do momentu kiedy wyparuję woda i zrobi się gęsta pasta. Po tym przekładamy na chwile do osobnego naczynia. W tym samym garnku możesz zagotować mleko a następnie wrzucić przygotowaną już pastę z 1 łyżeczki suszonej kurkumy. Następnie postępujesz według poniższych punktów (z wyjątkiem nr.2).  Jeżeli masz gotową pastę z kurkumy to omijasz tą czynność. 
  2. Pasta z kurkumy: Wlewamy mleko i podgrzewamy. Jak mleko będzie ciepłe to dodajemy pastę z kurkumy (bądź pastę z 1 łyżeczki suszonej kurkumy).
  3. Dodajemy składniki: cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa i imbir (z imbirem polecam tylko na noc, mocno wygrzewające). Podgrzewamy ok. 3min. 
  4. Przelewamy  ciepłe mleko przez sitko do szklanki. 
  5. Pilnujemy aby złote mleko nie było za gorące. Jeżeli jest odczekaj chwilę i na samym końcu dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i pijemy jak jest ciepłe. 

*Jeżeli używasz mleka krowiego – mocno go pilnuj aby się nie przypaliło 😉  

Na zdrowie! 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *