Carpaccio z buraka i jarmużu (v,gf,lf)

Przepyszne carpaccio z buraka w delikatnie słodkim sosie z jarmużem i pestkami dynia. Idealna propozycja na szybką kolację bądź przekąskę gdy swoją obecnością zaskoczą Cię znajomi! Zdrowo, pysznie i szybko. 

Składniki

  • 15-20 cienkich plastrów gotowanego buraka*
  • 2 duże garści świeżego jarmużu
  • 1 łyżka prażonych pestek dynii/ nasion mix
  • kilka łyżek sera koziego śmietankowego (opcjonalnie)

SOS**

  • 1 łyżka oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 2 łyżki ekologicznego syropu daktylowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu.
  2. Na suchej patelni prażmy nasiona.
  3. Buraka kroimy w plasterki a następnie układamy na talerzu.
  4. Jarmuż obieramy z łodygi, wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą na 5min. Następnie wylewamy wodę i odciskamy jej nadmiar. Szatkujemy zblanszowany jarmuż.
  5. Skrapiamy buraki sosem i posypujemy prażonymi nasionami. Dodatkowo możesz posypać kozim serem śmietankowym rozkruszonym w palcach.

*Możesz użyć już kupnego buraka gotowanego – najlepiej wybieraj taki gotowany na parze.

**Jeden z moich ulubionych sosów! Idealnie nada się do świeżej sałaty z zielonych warzyw, sałatki z serem halloumi bądź do domowych sajgonek lub sushi. Palce lizać!

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *