Przepyszne carpaccio z buraka w delikatnie słodkim sosie z jarmużem i pestkami dynia. Idealna propozycja na szybką kolację bądź przekąskę gdy swoją obecnością zaskoczą Cię znajomi! Zdrowo, pysznie i szybko.
Składniki
- 15-20 cienkich plastrów gotowanego buraka*
- 2 duże garści świeżego jarmużu
- 1 łyżka prażonych pestek dynii/ nasion mix
- kilka łyżek sera koziego śmietankowego (opcjonalnie)
SOS**
- 1 łyżka oliwy z oliwek dobrej jakości
- 2 łyżki ekologicznego syropu daktylowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu.
- Na suchej patelni prażmy nasiona.
- Buraka kroimy w plasterki a następnie układamy na talerzu.
- Jarmuż obieramy z łodygi, wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą na 5min. Następnie wylewamy wodę i odciskamy jej nadmiar. Szatkujemy zblanszowany jarmuż.
- Skrapiamy buraki sosem i posypujemy prażonymi nasionami. Dodatkowo możesz posypać kozim serem śmietankowym rozkruszonym w palcach.
*Możesz użyć już kupnego buraka gotowanego – najlepiej wybieraj taki gotowany na parze.
**Jeden z moich ulubionych sosów! Idealnie nada się do świeżej sałaty z zielonych warzyw, sałatki z serem halloumi bądź do domowych sajgonek lub sushi. Palce lizać!
Znajdź mnie na:
(Visited 148 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz