Carpaccio z kiszonego buraka

Wykwintne carpaccio z kiszonego buraka. Idealna propozycja na szybką kolację bądź przekąske gdy swoją obecnością zaskoczą Cię znajomi! Zdrowo, pysznie i szybko. 

Składniki:

  • 10-15 cienkich plastrów kiszonego buraka (poznaj mój przepis >>) albo gotowanego
  • 1 duża garść świeżej rukoli, szpinaku lub roszponki
  • 1 łyżeczka prażonych płatków migdałów, słonecznika lub sezamu

*SOS

  • 1 łyżka oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 2 łyżki ekologicznego syropu daktylowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu.
  2. Na suchej patelni prażmy orzechy lub nasiona.
  3. Na talerzu układamy plasterki kiszonego buraka.
  4. Na środku kładziemy świeżą rukolę, szpinak lub rozszponkę.
  5. Skrapiamy carpaccio sosem i posypujemy prażonymi orzechami lub nasionami. Dodatkowo możesz posypać kozim serem śmietankowym rozkruszonym w palcach.

*Jeden z moich ulubionych sosów! Idealnie nada się do świeżej sałaty z zielonych warzyw, sałatki z serem halloumi bądź do domowych sajgonek lub sushi. Palce lizać!

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *