Wykwintne carpaccio z kiszonego buraka. Idealna propozycja na szybką kolację bądź przekąske gdy swoją obecnością zaskoczą Cię znajomi! Zdrowo, pysznie i szybko.
Składniki:
- 10-15 cienkich plastrów kiszonego buraka (poznaj mój przepis >>) albo gotowanego
- 1 duża garść świeżej rukoli, szpinaku lub roszponki
- 1 łyżeczka prażonych płatków migdałów, słonecznika lub sezamu
*SOS
- 1 łyżka oliwy z oliwek dobrej jakości
- 2 łyżki ekologicznego syropu daktylowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu.
- Na suchej patelni prażmy orzechy lub nasiona.
- Na talerzu układamy plasterki kiszonego buraka.
- Na środku kładziemy świeżą rukolę, szpinak lub rozszponkę.
- Skrapiamy carpaccio sosem i posypujemy prażonymi orzechami lub nasionami. Dodatkowo możesz posypać kozim serem śmietankowym rozkruszonym w palcach.
*Jeden z moich ulubionych sosów! Idealnie nada się do świeżej sałaty z zielonych warzyw, sałatki z serem halloumi bądź do domowych sajgonek lub sushi. Palce lizać!
Znajdź mnie na:
(Visited 125 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz