Jeżeli nie lubisz brukselki to ten przepis jest dla Ciebie! 🙂 Idealna przekąska na zimowe wieczory! Chrupiąca brukselka z parmezanem! Może stanowić dodatek do dania bądź wyśmienitą przekąskę dla całej rodziny. Nieskomplikowana i szybka w przygotowaniu 🙂
Składniki (dla 2 osób)
- 500g świeżej brukselki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- odrobinę chili dla lubiących pikantne dania
- parmezan (może być wegański) do posypania
Sposób przygotowania
- Brukselkę obieramy z pierwszych liści a następnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Gotujemy na parze do miękkości. Możemy ją ugotować również w wodzie.
- Następnie przepłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy czystym ręcznikiem/szmatką kuchenną.
- Piekarnik nagrzewamy do 180C, termoobieg.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie wrzucamy miękką i suchą brukselkę. Ugniataczem do ziemniaków bądź szklanką delikatnie rozgniatamy brukselkę.
- Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem bądź ewentualnie chili. Delikatnie mieszamy. Pieczemy ok.15 min. tak aby brukselka lekko zbrązowiała.
- Wyciągamy z piekarnika i posypujemy tartym parmezanem.
- Jeżeli chcesz mocno przypieczoną i chrupiącą brukselkę możesz jeszcze dodatkowo wrzucić do piekarnika na 5-7min. (termoobieg, 200C) Będzie mocniej przypieczona i serowa 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 127 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz