Chrupiąca brukselka z parmezanem (gf)

Jeżeli nie lubisz brukselki to ten przepis jest dla Ciebie! 🙂 Idealna przekąska na zimowe wieczory! Chrupiąca brukselka z parmezanem! Może stanowić dodatek do dania bądź wyśmienitą przekąskę dla całej rodziny. Nieskomplikowana i szybka w przygotowaniu 🙂

Składniki (dla 2 osób)

  • 500g świeżej brukselki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • odrobinę chili dla lubiących pikantne dania
  • parmezan (może być wegański) do posypania

Sposób przygotowania

  1. Brukselkę obieramy z pierwszych liści a następnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Gotujemy na parze do miękkości. Możemy ją ugotować również w wodzie.
  3. Następnie przepłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy czystym ręcznikiem/szmatką kuchenną.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180C, termoobieg.
  5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie wrzucamy miękką i suchą brukselkę. Ugniataczem do ziemniaków bądź szklanką delikatnie rozgniatamy brukselkę.
  6. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem bądź ewentualnie chili. Delikatnie mieszamy. Pieczemy ok.15 min. tak aby brukselka lekko zbrązowiała.
  7. Wyciągamy z piekarnika i posypujemy tartym parmezanem.
  8. Jeżeli chcesz mocno przypieczoną i chrupiącą brukselkę możesz jeszcze dodatkowo wrzucić do piekarnika na 5-7min. (termoobieg, 200C) Będzie mocniej przypieczona i serowa 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *