Najbardziej kremowa tofucznica ever!(v,gf,lf)

To najsmaczniejsza tofucznica jaką miała okazję zjeść i przyrządzić. Dosłownie można ją pomylić z klasyczną jajecznicą 🙂 Ten przepis jest totalnym faworytem u nas w domu także zachęcam do wypróbowania 🙂

Składniki

  • 1 opakowanie = 180g naturalnego tofu (najlepiej bio)
  • 1 opakowane = 300g silken tofu (najlepiej bio)
  • 1 łyżeczka czarnej soli
  • 1/2 szt. białej cebuli
  • 1 łyżka masła wegańskiego albo oliwy z oliwek
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki suszonej kurkumy
  • pieprz do smaku
  • szczypiorek do posypania
  • warzywa/ulubione pieczywo do podania

Sposób przygotowania 

  1. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy poszatkowaną cebulę, podsmażamy.
  2. Następnie wrzucamy rozkruszone w palcach naturalne tofu. Lekko smażymy. 
  3. Dodajemy płatki drożdżowe, czarną sól, kurkumę i silken tofu. Mieszamy do połączenia i gotujemy ok.5-8min. Doprawiamy do smaku.
  4. Serwujemy na ciepło w towarzystwie chrupiącej zielonej sałatki, ulubionego pieczywa albo sezonowych warzyw. Posypujemy szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *