To najsmaczniejsza tofucznica jaką miała okazję zjeść i przyrządzić. Dosłownie można ją pomylić z klasyczną jajecznicą 🙂 Ten przepis jest totalnym faworytem u nas w domu także zachęcam do wypróbowania 🙂
Składniki
- 1 opakowanie = 180g naturalnego tofu (najlepiej bio)
- 1 opakowane = 300g silken tofu (najlepiej bio)
- 1 łyżeczka czarnej soli
- 1/2 szt. białej cebuli
- 1 łyżka masła wegańskiego albo oliwy z oliwek
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki suszonej kurkumy
- pieprz do smaku
- szczypiorek do posypania
- warzywa/ulubione pieczywo do podania
Sposób przygotowania
- Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy poszatkowaną cebulę, podsmażamy.
- Następnie wrzucamy rozkruszone w palcach naturalne tofu. Lekko smażymy.
- Dodajemy płatki drożdżowe, czarną sól, kurkumę i silken tofu. Mieszamy do połączenia i gotujemy ok.5-8min. Doprawiamy do smaku.
- Serwujemy na ciepło w towarzystwie chrupiącej zielonej sałatki, ulubionego pieczywa albo sezonowych warzyw. Posypujemy szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Znajdź mnie na:
(Visited 61 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz