Krewetki z patelni? Zapomnij o nich! Najlepsze są z pieca, uwierz mi! Koniecznie musisz posiadać naczynie żaroodporne, najlepiej gliniane. Maślane krewetki, z dużą ilością czosnku, dobrej jakości soli i natki pietruszki! Po prostu musicie spróbować 🙂 Banalnie proste w przygotowaniu 🙂
Jeżeli posiadasz nowe naczynie żaroodporne gliniane to koniecznie musisz je wymoczyć w gorącej wodzie min.2h. a następnie korzystasz do woli 🙂
Składniki (2 porcje)
- 8-10 dużych krewetek obranych i oczyszczonych (najlepiej świeżych)
- 4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki dobrej jakości masła
- 1 łyżka białego wina wytrawnego (albo bezalkoholowego) (opcjonalnie)/ 1 porcja
- garść natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Krewetki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeżeli używasz mrożonych to pamiętaj aby je rozmrozić w wolnym tempie w lodówce bądź w pokojowej temp. Nigdy w gorącej wodzie.
- Nagrzewamy piekarnik – 180C, termoobieg (ostatnia półka).
- Obieramy czosnek, lekko zagniatamy i kroimy w plasterki.
- Do małych naczyń żaroodpornych wkładamy krewetki, plasterki czosnku, po 2 łyżki masła do każdego oraz wino jeżeli używamy.
- Wkładamy krewetki i pieczemy ok.15-20min. aż czosnek lekko się zarumieni.
- W międzyczasie siekamy natkę pietruszki.
- Ostrożnie wykładamy z pieca (naczynie jest bardzo gorące), posypujemy natką i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Znajdź mnie na:
(Visited 61 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz