Najlepsze maślane krewetki z pieca (gf)

Krewetki z patelni? Zapomnij o nich! Najlepsze są z pieca, uwierz mi! Koniecznie musisz posiadać naczynie żaroodporne, najlepiej gliniane. Maślane krewetki, z dużą ilością czosnku, dobrej jakości soli i natki pietruszki! Po prostu musicie spróbować 🙂 Banalnie proste w przygotowaniu 🙂

Jeżeli posiadasz nowe naczynie żaroodporne gliniane to koniecznie musisz je wymoczyć w gorącej wodzie min.2h. a następnie korzystasz do woli 🙂

Składniki (2 porcje)

  • 8-10 dużych krewetek obranych i oczyszczonych (najlepiej świeżych)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki dobrej jakości masła
  • 1 łyżka białego wina wytrawnego (albo bezalkoholowego) (opcjonalnie)/ 1 porcja
  • garść natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Krewetki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeżeli używasz mrożonych to pamiętaj aby je rozmrozić w wolnym tempie w lodówce bądź w pokojowej temp. Nigdy w gorącej wodzie.
  2. Nagrzewamy piekarnik – 180C, termoobieg (ostatnia półka).
  3. Obieramy czosnek, lekko zagniatamy i kroimy w plasterki.
  4. Do małych naczyń żaroodpornych wkładamy krewetki, plasterki czosnku, po 2 łyżki masła do każdego oraz wino jeżeli używamy.
  5. Wkładamy krewetki i pieczemy ok.15-20min. aż czosnek lekko się zarumieni.
  6. W międzyczasie siekamy natkę pietruszki.
  7. Ostrożnie wykładamy z pieca (naczynie jest bardzo gorące), posypujemy natką i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *