Przepyszne ciasteczka wegańskie dla całej rodziny 🙂 Utrzymują swoją świeżość nawet do 7 dni, o ile dotrwają 🙂
Składniki
- 200g orzechów migdałów (mogą być ze skórką)
- 350g uniwersalnej mąki bezglutenowej (ja używam firmy Schar)
- 100g ksylitolu albo erytrytolu
- 2 szczypty soli
- 200g masła bez soli w kostce w temp.pokojowej (wegańskie, zwykłe bądź bez laktozy)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) – zamiast tego można dołożyć łyżeczkę olejku migdałowego albo cytrynowego
Sposób przygotowania
- Nagrzewamy piekarnik do 180C, termoobieg.
- W Thermomxie bądź młynku do kawy mielimy migdały na proszek. Przekładamy do miski.
- Następnie dodajemy mąkę i sól do zmielonych migdałów. Mieszamy. Wrzucamy masło i olejek a następnie ugniatamy ciasto.
- Formułujemy z ciasta półksiężyce czyli najpierw tworzymy „wężyk” poprzez rolowanie a następnie lekko wyginając uzyskujemy kształt półksiężyca. Ciasteczka mogą przyjąć inne formy np. okrągłe 🙂
- Uformowane ciasteczka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem w lekkich odstępach.
- Pieczemy ok.15-20min aż się delikatnie zarumienią. Pozostawiamy do wystygnięcia. A następnie przechowujemy w słoiku.
Znajdź mnie na:
(Visited 84 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz