Migdałowe ciasteczka maślane (v,gf)

Przepyszne ciasteczka wegańskie dla całej rodziny 🙂 Utrzymują swoją świeżość nawet do 7 dni, o ile dotrwają 🙂

Składniki

  • 200g orzechów migdałów (mogą być ze skórką)
  • 350g uniwersalnej mąki bezglutenowej (ja używam firmy Schar)
  • 100g ksylitolu albo erytrytolu
  • 2 szczypty soli
  • 200g masła bez soli w kostce w temp.pokojowej (wegańskie, zwykłe bądź bez laktozy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) – zamiast tego można dołożyć łyżeczkę olejku migdałowego albo cytrynowego

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180C, termoobieg.
  2. W Thermomxie bądź młynku do kawy mielimy migdały na proszek. Przekładamy do miski.
  3. Następnie dodajemy mąkę i sól do zmielonych migdałów. Mieszamy. Wrzucamy masło i olejek a następnie ugniatamy ciasto.
  4. Formułujemy z ciasta półksiężyce czyli najpierw tworzymy „wężyk” poprzez rolowanie a następnie lekko wyginając uzyskujemy kształt półksiężyca. Ciasteczka mogą przyjąć inne formy np. okrągłe 🙂
  5. Uformowane ciasteczka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem w lekkich odstępach.
  6. Pieczemy ok.15-20min aż się delikatnie zarumienią. Pozostawiamy do wystygnięcia. A następnie przechowujemy w słoiku.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *