Idealna propozycja na śniadanie. I nie tylko… Świetnie się sprawdzi jako przekąska w pracy albo w drodze. Wystarczy, że zapakujesz go do słoika! 🙂
Budyń jaglany
Składniki (ok. 2 porcji):
- 100g ekologicznej kaszy jaglanej
- Ok. 1,5 szklanki napoju roślinnego*/mleko
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka masła ghee
- 2 liście kafiru (opcjonalnie)
- Ziarenka laski wanilii albo 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Domowa konfitura z borówki
Składniki:
- 125g świeżej borówki / mrożonej czarnej porzeczki
- 2 łyżki cukru kokosowego albo trzcinowego albo syropu daktylowego
- 3 łyżki wody – jeżeli używamy mrożonych owoców to dodajemy tylko 1 łyżeczkę wody
Sposób przygotowania:
- Kasze jaglaną wsypujemy do garnka i płuczemy wodą do momentu uzyskania klarownej wody (przy ekologicznej kaszy woda jest mniej mętna).
- Wypłukaną kaszę zalewamy napojem roślinnym albo mlekiem.
- Dodajemy: liść kafir (jeżeli używamy) oraz kurkumę. Gotujemy do miękkości ok.10-12min. na średnim ogniu.
- W międzyczasie przygotowujemy domową konfiturę z borówki: dobrze umyte borówki dzielimy na dwie części. Pierwszą część wrzucamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę. Gotujemy na małym ogniu ok.5-7min. Jeżeli borówka puści soki i zrobi się lekki sos (woda się delikatnie zredukuje) dodajemy drugą cześć borówek i gotujemy ok.3min. Sprawdź smak i dodaj więcej cukru jeżeli wolisz słodsze (aczkolwiek nie przesadzaj!;)) Powstała konfitura jest delikatnie płynna – idealnie nada się do budyniu jaglanego. Świetnie smakuje na ciepło!
- Z kaszy wyciągamy liście kafiru (jeżeli używamy).
- Do ciepłej kaszy dodajemy masło oraz ziarenka albo ekstrakt z wanili. Na wysokich obrotach całość mocno blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli budyń jest za gęsty stopniowo dodajemy napój roślinny.
- Ciepły budyń przekładamy do miseczki/słoika i polewamy domową konfiturą. Zamiast konfitury możesz dodać świeże owoce (max.2 rodzaje dla lepszego trawienia).
Małe rady!
Budyń również dobrze smakuję na zimno! Zatem jeżeli planujesz zabrać go ze sobą w drogę albo do pracy polecam tylko świeże owoce np. borówki. Sprawdź smak. Z racji tego, że nie dodajesz konfitury która jest lekko słodka to możesz dodać 1 łyżeczkę naturalnego miodu do budyniu (na samym końcu przy blendowaniu) – będzie smaczniejszy 🙂 I dodatkowo zrób budyń lekko płynny – kasza jaglana ma to do siebie, że nawet po zblendowaniu szybko wchłania wodę.
Dlaczego nie konfitura z borówki na wynos? Budyń zmieni kolor i niestety nie wygląda zbyt apetycznie 😉
Ilość na porcję? Ja osobiście dla siebie daje 3-4 łyżki. A dla mężczyzny podwójna porcja. 😉 Nasycenie przychodzi po chwili zatem należy jeść powoli aż informacja o pełnym żołądku dojdzie do mózgu. 😉
Smacznego!
- 100 g ekologicznej kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki napoju roślinnego/mleka
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka masła ghee
- 2 liście kafiru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (lub ziarenka laski wanilii opcjonalnie)
- 125 g świeżej borówki
- 2 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
- 3 łyżki wody
- Kasze jaglaną wsypujemy do garnka i płuczemy wodą do momentu uzyskania klarownej wody (przy ekologicznej kaszy woda jest mniej mętna).
- Wypłukaną kaszę zalewamy napojem roślinnym albo mlekiem.
- Dodajemy: liść kafir (jeżeli używamy) oraz kurkumę. Gotujemy do miękkości ok.10-12min. na średnim ogniu.
- W międzyczasie przygotowujemy domową konfiturę z borówki: dobrze umyte borówki dzielimy na dwie części. Pierwszą część wrzucamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę. Gotujemy na małym ogniu ok.5-7min. Jeżeli borówka puści soki i zrobi się lekki sos (woda się delikatnie zredukuje) dodajemy drugą cześć borówek i gotujemy ok.3min. Sprawdź smak i dodaj więcej cukru jeżeli wolisz słodsze (aczkolwiek nie przesadzaj!;)) Powstała konfitura jest delikatnie płynna – idealnie nada się do budyniu jaglanego. Świetnie smakuje na ciepło!
- Z kaszy wyciągamy liście kafiru (jeżeli używamy).
- Do ciepłej kaszy dodajemy masło oraz ziarenka albo ekstrakt z wanili. Na wysokich obrotach całość mocno blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli budyń jest za gęsty stopniowo dodajemy napój roślinny.
- Ciepły budyń przekładamy do miseczki/słoika i polewamy domową konfiturą. Zamiast konfitury możesz dodać świeże owoce (max.2 rodzaje dla lepszego trawienia).
Dodaj komentarz