Pyszna i szybka pieczona przekąska z kalafiora. Idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie np. do pracy albo na małe przyjęcie bądź wieczór filmowy w domu. Zdrowa alternatywa dla wszystkich słonych przekąsek wysokokalorycznych. Często zabieram je w podróż gdyż świetnie smakują na zimno w trasie. 🙂 Samo przygotowanie nuggetsów sprawia przyjemność zatem polecam zachęcić dzieci do tej aktywności a konsumpcja będzie wyśmienitą i zdrową nagrodą! 🙂
Składniki
- 1 kalafior średniej wielkości (ok.500-600g)
- 165ml wody
- 30ml oleju roślinnego (np. ryżowy)
- 100 g uniwersalnej mąki bezglutenowej Schar (albo mąki z cieciorki bądź pszennej bio)
- Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego czosnku, ½ łyżeczki suszonej papryki (ostrej), ½ łyżeczki suszonych pomidorów (zioła toskańskie – opcjonalnie), ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego, odrobinę pieprzu cayenne (jeżeli mamy ochotę na ostre nuggetsy).
Wegański sos czosnkowy
- 160 ml – 200ml jogurt kokosowy (albo naturalnego/ naturalnego bez laktozy)
- 2-3 łyżki wegańskiego majonezu (albo zwykłego)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
Sposób przygotowania
- Kalafior dzielimy na małe różyczki. Jeżeli są duże różyczki to należy je przekroić na pół. Następnie kalafior moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min. (sprawdź dlaczego? >>)
- Piekarnik nagrzewamy do 200C (góra i dół)
- Wszystkie składniki na panierkę łączymy ze sobą: woda, olej, mąka i przyprawy. Mieszamy mikserem / w Thermomixie do uzyskania gładkiej masy.
- Wykładamy papier do pieczenia na blachę.
- Małe różyczki kalafiora moczymy w panierce. Różyczki kalafiora kładziemy na papier do pieczenia w delikatnych odstępach od siebie.
- Pieczemy przez ok.15-20min. lub do uzyskania złocistego koloru (kalafior powinien być miękki)
- W międzyczasie robimy z zimnych składników sos czosnkowy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Nastepnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
- Nuggetsy spożywamy na ciepło bądź zimno z sosem czosnkowym 🙂
Znajdź mnie na:
Składniki
- 1 szt kalafioru (średniej wielkości)
- 165 ml wody
- 30 ml oleju roślinnego (np. ryżowy)
- 100 g uniwersalnej mąki bezglutenowej Schar (lub mąki z cieciorki bądź pszennej bio)
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki (ostrej)
- 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów (zioła toskańskie-opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 szczyptę pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- 160-200 ml jogurtu kokosowego (lub naturalnego/naturalnego bez laktozy)
- 2-3 łyżki wegańskiego majonezu (lub zwykłego)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
Porcje:
Sposób przygotowania
- Kalafior dzielimy na małe różyczki. Jeżeli są duże różyczki to należy je przekroić na pół. Następnie kalafior moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody przez 10min.
- Piekarnik nagrzewamy do 200C (góra i dół)
- Wszystkie składniki na panierkę łączymy ze sobą: woda, olej, mąka i przyprawy. Mieszamy mikserem / w Thermomixie do uzyskania gładkiej masy.
- Wykładamy papier do pieczenia na blachę.
- Małe różyczki kalafiora moczymy w panierce. Różyczki kalafiora kładziemy na papier do pieczenia w delikatnych odstępach od siebie.
- Pieczemy przez ok.15-20min. lub do uzyskania złocistego koloru (kalafior powinien być miękki)
- W międzyczasie robimy z zimnych składników sos czosnkowy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Nastepnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
- Nuggetsy spożywamy na ciepło bądź zimno z sosem czosnkowym 🙂
(Visited 148 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz