Spód jaglany do tarty. Na słodko? Na słono? Sam/a wybierz na jaki dzisiaj masz ochotę. Bez glutenu i bez laktozy. Idealny do słodkich jak i słonych wypieków. Zrezygnuj z mąki pszennej i stwórz zdrowsze danie! 🙂
Składniki
- 180g mąki jaglanej
- 100g masła (bez laktozy)
- 1 jajko
- 2 łyżki wody niegazowanej
- Jeżeli robisz na słodko to dodajemy: 50g cukru trzcinowego, cukier waniliowy trzcinowy
- Jeżeli robisz na słono to dodajemy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 2 łyżeczki ulubionych suszonych przypraw np.rozmaryn, oregano, czosnek niedźwiedzi albo bazylia
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ręcznie do uzyskania zbitej kulki.
- Klasyczną formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia.
- Następnie wyrobionym ciastem „wyklejamy” formę (najlepiej palcami) tak aby zapełnić całą foremkę ciastem (spód i brzegi).
- Tak przygotowany spód do tarty wkładamy do lodówki na min. 30min. albo do zamrażalki na min.15min.
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180C (góra i dół).
- Wyciągamy spód do tarty, widelcem lekko nakłuwamy cały spód. Nie za dużo ani nie za blisko siebie. Kładziemy na wierzch arkusz sreberka i na to wysypujemy kulki ceramiczne albo suchą fasolę jaś/ziarna cieciorki. Pieczemy z takim obciążeniem na środkowej półce przez 15min.
- Następnie wyciągamy spód i ściągamy obciążenie wraz ze sreberkiem (nie wyrzucamy!włóż do folii i wykorzystaj następnym razem!:) ) i pieczemy kolejne 10-15min (program termoobieg) aż tarta będzie lekko zarumieniona.
Znajdź mnie na:
Składniki
- 180 g mąki jaglanej
- 100 g masła (bez laktozy)
- 1 szt jajka
- 2 łyżki wody niegazowanej
Porcje:
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ręcznie do uzyskania zbitej kulki.
- Klasyczną formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia.
- Następnie wyrobionym ciastem "wyklejamy" formę (najlepiej palcami) tak aby zapełnić całą foremkę ciastem (spód i brzegi).
- Tak przygotowany spód do tarty wkładamy do lodówki na min. 30min. albo do zamrażalki na min.15min.
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180C (góra i dół).
- Wyciągamy spód do tarty, widelcem lekko nakłuwamy cały spód. Nie za dużo ani nie za blisko siebie. Kładziemy na wierzch arkusz sreberka i na to wysypujemy kulki ceramiczne albo suchą fasolę jaś/ziarna cieciorki. Pieczemy z takim obciążeniem na środkowej półce przez 15min.
- Następnie wyciągamy spód i ściągamy obciążenie wraz ze sreberkiem (nie wyrzucamy!włóż do folii i wykorzystaj następnym razem!:) ) i pieczemy kolejne 10-15min (program termoobieg) aż tarta będzie lekko zarumieniona.
- Jeżeli robisz na słodko to dodajemy: 50g cukru trzcinowego, cukier waniliowy trzcinowy
- Jeżeli robisz na słono to dodajemy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 2 łyżeczki ulubionych suszonych przypraw np.rozmaryn, oregano, czosnek niedźwiedzi albo bazylia
(Visited 77 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz