Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu domowa konfitura z rabarbaru. Idealnie sprawdzi się do zdrowej przekąski albo śniadania np. do jogurtu roślinnego z dodatkiem domowej granoli >>. Palce lizać!
Składniki
- 1 kg świeżego rabarbaru
- 5 – 8 łyżek cukru kokosowego*
- ¼ szklanki wody niegazowanej
Sposób przygotowania
- Świeży rabarbar kroimy w cienkie paseczki i moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 3 łyżek sody przez 15min. Płuczemy.
- Na głęboką patelnie wrzucamy posiekany rabarbar, cukier oraz wodę.
- Smażymy rabarbar pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 min. Do momentu, aż rabarbar lekko się rozpadnie.
- Sprawdzamy smak konfitury – dosładzamy cukrem kokosowym w razie potrzeby.
- Przekładamy gorącą konfiturę do czystych, wyparzonych i suchych słoików.
- Przechowujemy w lodówce przez max.2 tyg.
- Jeżeli chcemy zachować konfiturę „na później” to należy ją zapasteryzować.
*Możesz zamienić cukier kokosowy na cukier trzcinowy tylko pamiętaj, że cukier trzcinowy jest słodszy zatem dodawaj stopniowo (i mniej!)
Znajdź mnie na:
Składniki
- 1 kg świeżego rabarbaru
- 5-8 łyżek cukru kokosowego
- 1/4 szklanki wody niegazowanej
Porcje:
Sposób przygotowania
- Świeży rabarbar kroimy w cienkie paseczki i moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 3 łyżek sody przez 15min. Płuczemy.
- Na głęboką patelnie wrzucamy posiekany rabarbar, cukier oraz wodę.
- Smażymy rabarbar pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 min. Do momentu, aż rabarbar lekko się rozpadnie.
- Sprawdzamy smak konfitury - dosładzamy cukrem kokosowym w razie potrzeby.
- Przekładamy gorącą konfiturę do czystych, wyparzonych i suchych słoików.
- Przechowujemy w lodówce przez max.2 tyg.
- Jeżeli chcemy zachować konfiturę „na później” to należy ją zapasteryzować.
- *Możesz zamienić cukier kokosowy na cukier trzcinowy tylko pamiętaj, że cukier trzcinowy jest słodszy zatem dodawaj stopniowo (i mniej!)
(Visited 271 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz