Bezglutenowa focaccia (v,gf,lg)

To najlepsza bezglutenowa focaccia jaką jadłam 🙂 Idealnie miękka i puszysta! Dobierz ulubione dodatki: świeży rozmaryn, pomidorki czy oliwki. Zrób do niej ulubioną pastę, bądź podaj z deską serów i ciesz się wyjątkowym smakiem.

Składniki

  • 300 g mąki bezglutenowej uniwersalnej schar albo do wypieku pizzy (schar)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (albo zwykłego)
  • 1/4 łyżki soli
  • 250-300 ml letniej wody
  • 1 torebka droższy instant
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + 2-3 łyżki oliwy do polania
  • dodatki: oliwki / pomidorki koktajlowe / świeży rozmaryn / sól w płatkach / pieczarki albo grzyby pokrojone w plastry / suszone pomidory

Sposób przygotowania

  1. Mąkę, drożdże, cukier łączymy w misce (najlepiej szklanej) i mieszamy.
  2. Następnie dodajemy letnią wodę i oliwę z oliwek. Mieszamy do połączenia (najlepiej silikonową szpatułką do ciasta). Pozostawiamy pod przykryciem na min. 2h. (możesz też włączyć piekarnik na 30C i tam pozostawić na ok.1h). Ciasto powinno podwoić swoją wielkość.
  3. Następnie opruszamy dłonie mąką i wyciągamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i wbijamy palce tak aby całe ciasto „rozwałkować” w formie, po całości.
  4. Nakładamy ulubione dodatki delikatnie dociskając.
  5. Następnie włączamy piekarnik na 180C termoobieg i pieczemy ok.20-30min. aż lekko będzie złocista.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *