![](https://kuchniabeztabu.pl/wp-content/uploads/2024/10/v-gf-df-o-1024x390.jpg)
To najlepsza bezglutenowa focaccia jaką jadłam 🙂 Idealnie miękka i puszysta! Dobierz ulubione dodatki: świeży rozmaryn, pomidorki czy oliwki. Zrób do niej ulubioną pastę, bądź podaj z deską serów i ciesz się wyjątkowym smakiem.
![](https://kuchniabeztabu.pl/wp-content/uploads/2024/10/obrazek-JPEG-45B31FB7A993-1-759x1024.jpeg)
Składniki
- 300 g mąki bezglutenowej uniwersalnej schar albo do wypieku pizzy (schar)
- 1 łyżka cukru trzcinowego (albo zwykłego)
- 1/4 łyżki soli
- 250-300 ml letniej wody
- 1 torebka droższy instant
- 4 łyżki oliwy z oliwek + 2-3 łyżki oliwy do polania
- dodatki: oliwki / pomidorki koktajlowe / świeży rozmaryn / sól w płatkach / pieczarki albo grzyby pokrojone w plastry / suszone pomidory
Sposób przygotowania
- Mąkę, drożdże, cukier łączymy w misce (najlepiej szklanej) i mieszamy.
- Następnie dodajemy letnią wodę i oliwę z oliwek. Mieszamy do połączenia (najlepiej silikonową szpatułką do ciasta). Pozostawiamy pod przykryciem na min. 2h. (możesz też włączyć piekarnik na 30C i tam pozostawić na ok.1h). Ciasto powinno podwoić swoją wielkość.
- Następnie opruszamy dłonie mąką i wyciągamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i wbijamy palce tak aby całe ciasto „rozwałkować” w formie, po całości.
- Nakładamy ulubione dodatki delikatnie dociskając.
- Następnie włączamy piekarnik na 180C termoobieg i pieczemy ok.20-30min. aż lekko będzie złocista.
![](https://kuchniabeztabu.pl/wp-content/uploads/2024/10/obrazek-JPEG-AA4A1AAD0FED-1-759x1024.jpeg)