Bezglutenowa tarta z jeżynami, brie, gruszką i orzechami włoskimi (gf)

Kolejna odsłona przepysznej tarty z serem brie, jeżynami, gruszką oraz włoskimi orzechami! Palce lizać! Idealna do zielonej sałatki z cieciorką i awokado. Super opcja na kolację ze znajomymi bądź rodzinką 🙂 W połączeniu z sałatką może stanowić pełne danie 🙂

*Przepis na domowe bezglutenowe ciasto francuskie: Składniki: 200g bezglutenowej mąki firmy Schar np. MIX C, 200g zimnego masła, ok.80-90ml zimnej wody, szczypta soli. Sposób przygotowania: mąkę z dodatkiem soli przesiewamy przez sitko na stolnice, tworzymy dołek i wlewamy łyżką b.zimną wodę oraz dodajemy zimne masło. Zagniatamy ciasto. Jeżeli jest za suche dokładamy stopniowo wodę do uzyskania zbitej kulki. Następnie rozwałkowujemy najlepiej na papierze do pieczenia. Zwijamy w rulon razem z papierem tak aby ciasto się nie posklejało. Wkładamy do lodówki na 1h. Takie ciasto przechowujemy max. 4 dni w lodówce.

Składniki

  • 200 g bezglutenowego ciasta francuskiego (albo zwykłego – najlepiej light) – domowe albo kupne*
  • 1 opakowanie jeżyn (ok.100g)
  • 1 dojrzała mała gruszka
  • 200g sera brie (najlepiej firmy Valbon)
  • 1 duża garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Ser brie kroimy w plasterki.
  2. Jeżyny myjemy i osuszamy.
  3. Gruszkę obieramy i kroimy w plasterki.
  4. Piekarnik nagrzewamy (180C, termoobieg)
  5. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. A następnie rozkładamy ciasto francuskie (domowe albo kupne).
  6. Widelcem na całości ciasta robimy dziurki.
  7. Na środku kładziemy kilka plasterków sera, jeżyny i kilka plasterków gruszki. Boki ciasta zawijamy do środka aby stworzyć mniej więcej koło. Dokładnie przygniatamy palcami boki ciasta.
  8. Następnie dokładamy sera i gruszki po całości oraz pokruszone orzechy włoskie.
  9. W osobnej misce wlewamy oliwę z oliwek i pędzelkiem natłuszczamy boki tarty. Resztę polewamy środek ciasta.
  10. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.20-25min. aż ser się rozpuści a ciasto francuskie nabierze złocistego koloru.
  11. Podajemy na ciepło posypane natką pietruszki z zieloną sałatką. Smacznego!

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *