Caprese kojarzy nam się jedynie z pomidorami. Zaskoczę Cię! To przepyszna jesienna wersja caprese. Pieczona dynia, delikatna mozzarella i aromatyczny sos. Całość palce lizać!
Składniki
- 5 krążków dyni piżmowej albo hokaido w skórce
- 4 łyżki oczyszczonych i świeżych pestek z dyni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kulka mozzarella (może być wegańska)
- 2 garści świeżej bazylii
- 1/2 całego czosnku
- 1 garść orzechów włoskich
- sos: 1 garść natki pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu albo syropu z agawy, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka soku z cytryny albo octu jabłkowego
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewamy 180C termoobieg.
- Krążki dyni natłuszczamy oliwą z oliwek. Kładziemy na papier do pieczenia.
- Czosnek przekrawamy na pół i połówkę wkładamy do sreberka, wlewamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, zamykamy i kładziemy na papier do pieczenia.
- Pestki dyni wyciągnięte z dyni oczyszczamy i wrzucamy na blachę.
- Całość pieczemy ok.15min. Patrzymy tak aby nie spalić pestek 🙂
- Mozzarele kroimy w plasterki. A orzechy włoskie blanszujemy na złoty kolor na suchej patelni.
- Składniki na sos umieszczamy w małym blenderze, dorzucamy wyciśnięty upieczony czosnek i blendujemy całość.
- Na talerzu układamy na przemian krążki upieczonej dyni i mozzarellę z bazylią.
- Polewamy sosem, posypujemy orzechami oraz pestkami dyni.
Znajdź mnie na:
(Visited 51 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz