Veganella czyli mini wegańska mozzarella (v,gf,lf)

Veganella czyli mini wegańska mozzarella! Niezwykle smaczna aletrnatywa dla normalnej mozzarelli. Podaj ją w przepysznej sałatce z pomidorkami, bazylią i czosnkiem.

Składniki

  • 155g orzechów nerkowców
  • 250g jogurtu kokosowego albo sojowego
  • 3 płaskie łyżki tapioki
  • 2 łyżki drożdżowych płatków nieaktywnych
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • 100ml wody
  • 1 płaska łyżka agaru (wegański zamiennik żelatyny)
  • dodatkowo: duża miska z lodowatą wodą (możesz wrzucić sporo kostek lodu do zimnej wody)

Świeża sałatka z veganellą

  • 100ml oliwy z oliwek
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 2 garści świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Orzechy nerkowca zalewamy wodą i pozostawiamy na całą noc do wymoczenia albo zalewamy gorącą wodą na min.2h. Następnie odcedzamy.
  2. W blenderze umieszczamy namoczone nerkowce, jogurt, tapioka, płatki, sól, suszony czosnek niedźwiedzi. Wszystko blendujemy na bardzo gładką masę.
  3. Przygotowujemy miskę z lodowatą wodą.
  4. W międzyczasie do garnka wlewamy wodę i wsypujemy agar. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia. Doprowadzamy do wrzenia a następnie dodajemy całą masę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje (ok.5-8min).
  5. Następnie ciepłą masę nakładamy małą łyżeczką a drugą małą łyżeczką pomagamy sobie ściągnąć masę i wrzucamy masę do miski z wodą. Robimy tak z całą masą. Pozostawiamy w wodzie na min.2h w lodówce.
  6. Sałatka: do naczynia wlewamy oliwę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, suszony czosnek, sól, pieprz. Mieszamy. Następnie dodajemy veganellę, pomidorki i świeżą bazylię.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *