Veganella czyli mini wegańska mozzarella! Niezwykle smaczna aletrnatywa dla normalnej mozzarelli. Podaj ją w przepysznej sałatce z pomidorkami, bazylią i czosnkiem.
Składniki
- 155g orzechów nerkowców
- 250g jogurtu kokosowego albo sojowego
- 3 płaskie łyżki tapioki
- 2 łyżki drożdżowych płatków nieaktywnych
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
- 100ml wody
- 1 płaska łyżka agaru (wegański zamiennik żelatyny)
- dodatkowo: duża miska z lodowatą wodą (możesz wrzucić sporo kostek lodu do zimnej wody)
Świeża sałatka z veganellą
- 100ml oliwy z oliwek
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 2 garści świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Orzechy nerkowca zalewamy wodą i pozostawiamy na całą noc do wymoczenia albo zalewamy gorącą wodą na min.2h. Następnie odcedzamy.
- W blenderze umieszczamy namoczone nerkowce, jogurt, tapioka, płatki, sól, suszony czosnek niedźwiedzi. Wszystko blendujemy na bardzo gładką masę.
- Przygotowujemy miskę z lodowatą wodą.
- W międzyczasie do garnka wlewamy wodę i wsypujemy agar. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia. Doprowadzamy do wrzenia a następnie dodajemy całą masę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje (ok.5-8min).
- Następnie ciepłą masę nakładamy małą łyżeczką a drugą małą łyżeczką pomagamy sobie ściągnąć masę i wrzucamy masę do miski z wodą. Robimy tak z całą masą. Pozostawiamy w wodzie na min.2h w lodówce.
- Sałatka: do naczynia wlewamy oliwę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, suszony czosnek, sól, pieprz. Mieszamy. Następnie dodajemy veganellę, pomidorki i świeżą bazylię.
Znajdź mnie na:
(Visited 166 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz