Domowy koncentrat warzywny

Domowy koncentrat warzywny dzięki któremu przygotujesz w zdrowy sposób ulubiony posiłek.

Składniki: 

  • 1 marchewka średniej wielkości bądź 2 mniejsze
  • 1 pietruszka średniej wielkości bądź 2 mniejsze
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 mały kawałek selera (ok. 15cm)
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 2 świeże bądź suszone liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 małe świeże kurkumy 
  • 2 płaskie łyżeczki soli 
  • Liście z 2 świeżych gałązek natki pietruszki 
  • Liście z 2 świeżych gałązek rozmarynu bądź majeranku

Sposób przygotowania: 

  1. Dokładnie myjemy wszystkie warzywa. Obieramy seler. Marchewkę, pietruszkę, seler naciowy, świeżą kurkumę oraz świeże zioła moczymy ok. 15 min. w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody. Następnie pod bieżącą wodą płuczemy warzywa.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera albo Thermomix (obrt.5, sek.3) i rozdrabniamy na małą kosteczkę. 
  3. Do całości dorzucamy obrany czosnek, świeża kurkuma (ze skórką), liście laurowe, seler naciowy pokrojony na kawałki, świeże zioła – znów rozdrabniamy w blenderze albo Thermomix (obr.5, sek.3). 
  4. Całość warzywnej masy przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok. 15-20 min na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu aby koncentrat się nie przypalił. Na ostanie 5min. gotowania dodajemy sól. W Thermomix możemy gotować zaraz po rozdrobnieniu (Varoma, obr.1, czas: 20min)
  5. Koncentrat powinien mieć gęstą konsystencję. Jeżeli jest za gęsta to można dolać odrobinę wody.  
  6. Gorący koncentrat przekładamy do wyparzonego słoika i zamykamy. Pozostawiamy w temp.pokojowej do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce (max. 2 miesiące).

Do czego wykorzystać domowy koncentrat?

  • Wywar warzywny: 1 łyżeczkę koncentratu wystarczy rozpuścić w gotującej się wody i na takim wywarze ugotujesz swoją ulubioną zupę. 
  • Kasza w warzywnym wydaniu: Jeżeli masz ochotę na pożywną kaszę np. jaglaną – wystarczy, że do przepłukanej kaszy jaglanej zalanej zimną wodą dodasz 1 łyżeczkę koncentratu. Ugotowana kasza jaglana idealnie sprawdzi się w towarzystwie marchewki, pietruszki oraz świeżego rozmarynu podduszonego na maśle ghee. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

3 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *