Domowy koncentrat warzywny dzięki któremu przygotujesz w zdrowy sposób ulubiony posiłek.
Składniki:
- 1 marchewka średniej wielkości bądź 2 mniejsze
- 1 pietruszka średniej wielkości bądź 2 mniejsze
- 100 ml gorącej wody
- 1 mały kawałek selera (ok. 15cm)
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 świeże bądź suszone liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 3 małe świeże kurkumy
- 2 płaskie łyżeczki soli
- Liście z 2 świeżych gałązek natki pietruszki
- Liście z 2 świeżych gałązek rozmarynu bądź majeranku
Sposób przygotowania:
- Dokładnie myjemy wszystkie warzywa. Obieramy seler. Marchewkę, pietruszkę, seler naciowy, świeżą kurkumę oraz świeże zioła moczymy ok. 15 min. w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody. Następnie pod bieżącą wodą płuczemy warzywa.
- Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera albo Thermomix (obrt.5, sek.3) i rozdrabniamy na małą kosteczkę.
- Do całości dorzucamy obrany czosnek, świeża kurkuma (ze skórką), liście laurowe, seler naciowy pokrojony na kawałki, świeże zioła – znów rozdrabniamy w blenderze albo Thermomix (obr.5, sek.3).
- Całość warzywnej masy przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok. 15-20 min na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu aby koncentrat się nie przypalił. Na ostanie 5min. gotowania dodajemy sól. W Thermomix możemy gotować zaraz po rozdrobnieniu (Varoma, obr.1, czas: 20min)
- Koncentrat powinien mieć gęstą konsystencję. Jeżeli jest za gęsta to można dolać odrobinę wody.
- Gorący koncentrat przekładamy do wyparzonego słoika i zamykamy. Pozostawiamy w temp.pokojowej do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce (max. 2 miesiące).
Do czego wykorzystać domowy koncentrat?
- Wywar warzywny: 1 łyżeczkę koncentratu wystarczy rozpuścić w gotującej się wody i na takim wywarze ugotujesz swoją ulubioną zupę.
- Kasza w warzywnym wydaniu: Jeżeli masz ochotę na pożywną kaszę np. jaglaną – wystarczy, że do przepłukanej kaszy jaglanej zalanej zimną wodą dodasz 1 łyżeczkę koncentratu. Ugotowana kasza jaglana idealnie sprawdzi się w towarzystwie marchewki, pietruszki oraz świeżego rozmarynu podduszonego na maśle ghee.
Znajdź mnie na:
(Visited 65 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz