Najlepszy bulion warzywny czyli zupa mocy według pięciu przemian (v)

Jesienna pora a co za tym idzie obniżona odporność… Biegnę do Was na ratunek z najlepszym bulionem warzywnym jaki możecie zrobić. Nie bez powodu nazywa się ten wywar – bulionem mocy! Ja osobiście gotuję go jeszcze w oparciu o kuchnie Pięciu Przemian. Według Medycyny Chińskiej bardzo ciężko zastąpić w niej mięso (stanowi ono w pewnym sensie swoiste „lekarstwo”) ale wersja wegańska jest równie aromatyczna, jak i lecznicza. Co tutaj ma znaczenie? Przede wszystkim kolejność umieszczania składników. Zupa mocy polecana jest w szczególności kobietom przygotowującym się do porodu, kobietom w połogu, jak i chorym czy dzieciom. Bardzo Wam polecam przygotowywać wszystko (od gotowania różnych zup po gotowanie kasz) na bazie bulionu mocy, w szczególności w okresie jesienno-zimowym.

Ja na bazie tego bulionu przygotowuje taki o to wegański rosół z bezglutenowym makaronem 🙂 ale w chorobie polecam pić również sam, ciepły bulion (najlepiej 1l dziennie).

Szczerze wygląda to jak przygotowywanie magicznego eliksiru 🙂 Każdy składnik ma znaczenie i jego kolejność wrzucania. Zawsze się czuję jak Panoramix, dosłownie jakbym miała czarować z tego bulionu ale coś w tym jest. Za każdym razem wychodzi taki sam smak, po prostu niesamowicie aromatyczny.

I już uprzedzam: opcjonalnie znaczy opcjonalnie czyli nie musi być a reszta musi 🙂

Bulion możecie ugotować na wieczór i zostawić warzywa jeszcze w środku przez całą noc a przed przygotowaniem odcedzić. Ogólnie mówi się, że im dłużej gotujesz tym bulion nabiera większej mocy.

Składniki

  • 3-4l gorącej wody
  • 3 szt. marchewki
  • 3 szt. korzenia pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka łodyg świeżej kolendry
  • kilka gałązek świeżych ziół: lubczyk, tymianek, majeranek, oregano (jeżeli nie ma możliwości na świeże to suszone przyprawy po 1 płaskiej łyżce)
  • 1 szt.suszonego daktyla
  • 1 ząbek czosnku w łupince
  • 1 suszony grzyb (opcjonalnie)
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 4 szt. liścia laurowego
  • 1 szt.pora tylko biała część
  • plaster świeżego imbiru
  • 1 szt. cebuli białej
  • korzeń selera średniej wielkości
  • 1 szt.selera naciowego (opcjonalnie)
  • 1-3 szt. świeżej kurkumy (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki suszonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oleju kokosowego virgin

Sposób przygotowania

Zanim składniki wrzucimy do zupy polecam wszystkie warzywa (rozgniatamy czosnek w łupince) umyć, wręcz wyszorować, nie obieramy (chyba, ze seler w ostateczności) i podpiekamy (180C, termoobieg, ok.10-15min)

Następnie przygotowujemy zupę. Należy zachować kolejność wkładania składników:

  1. O (ogień): gorąca woda
  2. Z (ziemia): marchewki
  3. M (metal): ziele angielskie, liść laurowy, por, cebula, imbir
  4. W (woda): sól (1 łyżeczka)
  5. D (drzewo): kilka łodyg natki pietruszki, kilka łodyg świeżej kolendry
  6. O: świeże/suszone zioła: lubczyk, majeranek, oregano, tymianek
  7. Z: seler, korzeń pietruszki, suszony grzyb(opcjonalnie)
  8. M: rozgnieciony czosnek, seler naciowy (opcjonalnie) – gotujemy ok.2h na małym ogniu.
  9. Następnie W: sos sojowy albo sól (1/2 łyżeczki)
  10. D: świeża kolendra albo natka pietruszki
  11. O: sok z cytryny, kurkuma (podpieczona-opcjonalnie, jak i suszona)
  12. Z: suszony daktyl, olej kokosowy
  13. M: pieprz czarny
  14. W: sól – ostatnie przyprawienie solą, sprawdzamy smak – gotujemy ok. 1h na małym ogniu, odcedzamy
  15. D: świeża, posiekana natka pietruszki – bulion można posypać przed wypiciem. Na zdrowie! 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *