Ciekawa propozycja na obiad czy kolację. Uwielbiam proste dania a to niewątpliwie takie jest 🙂 Włosi mają risotto zatem postanowiłam zrobić to popularne danie z kaszą gryczaną niepaloną. Z dodatkiem jarmużu oraz pieczonego słodkiego tofu. Dodaj do niego zieloną sałatkę i obiad gotowy 🙂
Składniki (3-4porcje)
- 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 200-300 ml wywaru warzywnego (najlepiej!) albo wodą
- 4 duże świeże liście jarmużu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 biała duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 3 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
- 2 łyżki tartego parmezanu wegańskiego (albo zwykłe albo opcjonalnie)
- 1 kostka tofu naturalnego
- marynata do tofu: 3 łyżki syropu z agawy (albo miodu), 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka sosu sojowego.
Sposób przygotowania
- Kasze gryczaną zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc.
- Marynatę na tofu łączymy misce. Następnie kostkę tofu przekrawamy na pół i wkładamy do marynaty na min.1h
- Cebulę oraz czosnek drobno siekamy a następnie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek lekko rumienimy całość.
- Namoczoną kaszę płuczemy pod bieżącą wodą a następnie zalewamy wywarem i gotujemy do zagotowania. Jak kasza się zagotuje to wyłączamy, dodajemy masło, płatki drożdżowe oraz przyrumienioną cebulę i czosnek. Przykrywamy i pozostawiamy na 15min.
- W międzyczasie zamarynowane tofu kładziemy na papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku (180C, termoobieg) ok.15min.
- A następnie obieramy jarmuż czyli oddzielamy liście od grubej łodygi, dzielimy liście na mniejsze i wkładamy do głębokiego talerza. Łodygę wyrzucamy. Liście zalewamy gorącą wodą na ok.5min. tak aby jarmuż zmiękł.
- Do gotowego gryczotto dokładamy tarty parmezan, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i sprawdzamy smak. Następnie dodajemy zblanszowany jarmuż i mieszamy.
- Serwujemy na ciepło z dodatkiem upieczonego tofu i zielonej sałatki 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 76 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz