Gryczotto z jarmużem i słodkim tofu (v,gf,lf)

Ciekawa propozycja na obiad czy kolację. Uwielbiam proste dania a to niewątpliwie takie jest 🙂 Włosi mają risotto zatem postanowiłam zrobić to popularne danie z kaszą gryczaną niepaloną. Z dodatkiem jarmużu oraz pieczonego słodkiego tofu. Dodaj do niego zieloną sałatkę i obiad gotowy 🙂

Składniki (3-4porcje)

  • 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 200-300 ml wywaru warzywnego (najlepiej!) albo wodą
  • 4 duże świeże liście jarmużu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 biała duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 3 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
  • 2 łyżki tartego parmezanu wegańskiego (albo zwykłe albo opcjonalnie)
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • marynata do tofu: 3 łyżki syropu z agawy (albo miodu), 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka sosu sojowego.

Sposób przygotowania

  1. Kasze gryczaną zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc.
  2. Marynatę na tofu łączymy misce. Następnie kostkę tofu przekrawamy na pół i wkładamy do marynaty na min.1h
  3. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy a następnie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek lekko rumienimy całość.
  4. Namoczoną kaszę płuczemy pod bieżącą wodą a następnie zalewamy wywarem i gotujemy do zagotowania. Jak kasza się zagotuje to wyłączamy, dodajemy masło, płatki drożdżowe oraz przyrumienioną cebulę i czosnek. Przykrywamy i pozostawiamy na 15min.
  5. W międzyczasie zamarynowane tofu kładziemy na papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku (180C, termoobieg) ok.15min.
  6. A następnie obieramy jarmuż czyli oddzielamy liście od grubej łodygi, dzielimy liście na mniejsze i wkładamy do głębokiego talerza. Łodygę wyrzucamy. Liście zalewamy gorącą wodą na ok.5min. tak aby jarmuż zmiękł.
  7. Do gotowego gryczotto dokładamy tarty parmezan, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i sprawdzamy smak. Następnie dodajemy zblanszowany jarmuż i mieszamy.
  8. Serwujemy na ciepło z dodatkiem upieczonego tofu i zielonej sałatki 🙂


Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *