Składniki (3 porcje)
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 200-300 ml wywaru warzywnego (najlepiej!) albo wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 biała duża cebula
- 1 mała marchewka
- 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 3 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
- 200g ugotowanej cieciorki
- 1 duży por (tylko biała część)
- 2 łyżki pasty miso
- 1 łyżka syropu z agawy
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania
- Kasze gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą.
- Cebulę, czosnek, marchewkę drobno siekamy a następnie na rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek lekko rumienimy całość ok.3min.
- Wywar podgrzewamy.
- Kaszę wrzucamy na patelnie. Wlewamy ciepły wywar i 1 łyżkę pasty miso. Przykrywamy i gotujemy do miękkości ok.15-20min.
- Por kroimy w cienkie plasterki, rozgrzewamy na osobnej patelni z 1 łyżką oliwy. Dodajemy 1 łyżkę pasty miso, syrop z agawy i 3 łyżki wody. Podgotowujemy całość aż się zarumieni.
- Do gryczotto dodajemy masło, płatki drożdżowe, posiekany seler naciowy (opcjonalnie) oraz ugotowaną i przepłukaną cieciorkę. Mieszamy.
- Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy i sprawdzamy smak.
- Serwujemy na ciepło z dodatkiem karmelizowanego pora, posypane natką pietruszki.
Znajdź mnie na:
(Visited 120 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz