Gryczotto z pastą miso, cieciorką i porem (v,gf,lf)

Składniki (3 porcje)

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej 
  • 200-300 ml wywaru warzywnego (najlepiej!) albo wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 biała duża cebula 
  • 1 mała marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 3 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
  • 200g ugotowanej cieciorki
  • 1 duży por (tylko biała część)
  • 2 łyżki pasty miso
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. Kasze gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Cebulę, czosnek, marchewkę drobno siekamy a następnie na rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek lekko rumienimy całość ok.3min. 
  3. Wywar podgrzewamy.
  4. Kaszę wrzucamy na patelnie. Wlewamy ciepły wywar i 1 łyżkę pasty miso. Przykrywamy i gotujemy do miękkości ok.15-20min. 
  5. Por kroimy w cienkie plasterki, rozgrzewamy na osobnej patelni z 1 łyżką oliwy. Dodajemy 1 łyżkę pasty miso, syrop z agawy i 3 łyżki wody. Podgotowujemy całość aż się zarumieni.
  6. Do gryczotto dodajemy masło, płatki drożdżowe, posiekany seler naciowy (opcjonalnie) oraz ugotowaną i przepłukaną cieciorkę. Mieszamy.
  7. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy i sprawdzamy smak.
  8. Serwujemy na ciepło z dodatkiem karmelizowanego pora, posypane natką pietruszki.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *