Przepyszna pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem prażonych orzechów oraz cieciorki. Z nutką orzeźwienia czyli świeżej mięty. Bardzo sycącą jako samodzielny posiłek z dodatkiem świeżych warzyw bądź idealna jako dodatek do świeżej sałatki i roślinnych kotletów albo pieczonej ryby.
Składniki
- 200ml jogurtu greckiego dobrej jakości (bez laktozy opcjonalnie)
- 2 małe albo 1 średni bakłażan + 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju do natłuszczenia
- 1 garść orzechów włoskich (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- 1 garść świeżego szpinaku albo natki pietruszki
- 1 łyżka poszatkowanej świeżej mięty
- 3 łyżki ugotowanej cieciorki + 2 łyżki oliwy z oliwek do prażenia
- przyprawy do cieciorki: 1/2 łyżeczki suszonej kurkumy, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki suszonej papryki ostrej, sól do smaku + 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Bakłażan myjemy a następnie natłuczemy oliwą/olejem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (180C, termoobieg) ok.30min. aż skórka bakłażana będzie bardzo miękka aby można było ją ściągnąć. Czekamy aż wystygnie. Następnie ściągamy skórę i sam miąższ szatkujemy nożem bardzo drobno.
- W głębokiej misce łączymy jogurt z pastą sezamową i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mieszamy, odstawiamy.
- Szpinak albo natkę drobno szatkujemy.
- Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Następnie szatkujemy na drobne kawałeczki.
- Na rozgrzaną patelnie dodajemy oliwę oraz przyprawy. Delikatnie prażymy a następnie ugotowaną cieciorkę. Mieszamy i prażymy ok.3min. Na samym końcu doprawiamy solą do smaku dodajemy masło. Mieszamy.
- Do miski z jogurtem dodajemy poszatkowany bakłażan, szpinak, prażone orzechy (można posypać pastę na zewnątrz). Doprawiamy solą do smaku.
- Na głęboki talerz wykładamy pastę, polewamy cieciorką wraz z całą zawartością patelni. Posypujemy poszatkowaną miętą. Jeżeli zabierasz pastę na wynos to polecam prażone orzechy zapakować osobno i posypać zaraz przed zjedzeniem. Prażone orzechy nadają chrupkości. Oczywiście z orzechów można zrezygnować.
Znajdź mnie na:
(Visited 110 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz