Pasta z pieczonego bakłażana z orzechami, cieciorką i miętą (gf)

Przepyszna pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem prażonych orzechów oraz cieciorki. Z nutką orzeźwienia czyli świeżej mięty. Bardzo sycącą jako samodzielny posiłek z dodatkiem świeżych warzyw bądź idealna jako dodatek do świeżej sałatki i roślinnych kotletów albo pieczonej ryby.

Składniki

  • 200ml jogurtu greckiego dobrej jakości (bez laktozy opcjonalnie)
  • 2 małe albo 1 średni bakłażan + 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju do natłuszczenia
  • 1 garść orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • 1 garść świeżego szpinaku albo natki pietruszki
  • 1 łyżka poszatkowanej świeżej mięty
  • 3 łyżki ugotowanej cieciorki + 2 łyżki oliwy z oliwek do prażenia
  • przyprawy do cieciorki: 1/2 łyżeczki suszonej kurkumy, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki suszonej papryki ostrej, sól do smaku + 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Bakłażan myjemy a następnie natłuczemy oliwą/olejem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (180C, termoobieg) ok.30min. aż skórka bakłażana będzie bardzo miękka aby można było ją ściągnąć. Czekamy aż wystygnie. Następnie ściągamy skórę i sam miąższ szatkujemy nożem bardzo drobno.
  2. W głębokiej misce łączymy jogurt z pastą sezamową i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mieszamy, odstawiamy.
  3. Szpinak albo natkę drobno szatkujemy.
  4. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Następnie szatkujemy na drobne kawałeczki.
  5. Na rozgrzaną patelnie dodajemy oliwę oraz przyprawy. Delikatnie prażymy a następnie ugotowaną cieciorkę. Mieszamy i prażymy ok.3min. Na samym końcu doprawiamy solą do smaku dodajemy masło. Mieszamy.
  6. Do miski z jogurtem dodajemy poszatkowany bakłażan, szpinak, prażone orzechy (można posypać pastę na zewnątrz). Doprawiamy solą do smaku.
  7. Na głęboki talerz wykładamy pastę, polewamy cieciorką wraz z całą zawartością patelni. Posypujemy poszatkowaną miętą. Jeżeli zabierasz pastę na wynos to polecam prażone orzechy zapakować osobno i posypać zaraz przed zjedzeniem. Prażone orzechy nadają chrupkości. Oczywiście z orzechów można zrezygnować.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *