Idealna pasta z bakłażana (v,gf,lf)

Arabski przysmak o oryginalnej nazwie baba ghanoush. Idealna pasta z pieczonego bakłażana! Pokochałam ją od pierwszego przygotowania! 🙂 Świetnie pasuję do naleśników, chleba czy foccaci.

Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • 1 łyżka pasty sezamowej (tahini)*
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do polania albo inny olej z nasion
  • nasiona granatu albo sprażone nasiona pinii, pietruszka/kolendra do posypania

Polecam do tego zrobić grube i małe tortille z ciasta na naleśniki gryczane >>

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzewamy 180C termoobieg.
  2. Bakłażan dokładnie myjemy, osuszamy a następnie smarujemy delikatnie oliwą z oliwek i wykładam na blachę do pieczenia.
  3. Pieczemy ok.30min. – aż skórka lekko zmieni kolor. Pozostawiamy aż ostygną. Ściągamy i wyrzucamy skórę.
  4. Odstawiamy obrany bakłażan na sitko i dociskamy lekko widelcem aby odsączyć z nadmiaru wody.
  5. Do blendera wrzucamy: bakłażan, sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, pastę sezamową, oliwa z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Blendujemy na wysokich obrotach.
  6. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  7. Przekładamy do miseczki i polewamy oliwą. Posypujemy granatem i drobno posiekaną natką pietruszki.

*zamiast pasty możesz dać wegański majonez: 2-3 łyżki. Zrezygnuj wtedy z oliwy dodawane do masy a wyłącznie polej gotową pastę.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *