To jedna z najlepszych past jakie jadłam do tej pory! Pieczony bakłażan, pomidor, oliwa z rozmarynem, natka pietruszki i feta – to brzmi jak idealne połączenie! I takie właśnie jest 🙂 Świetna propozycja na przyjęcie z przyjaciółmi czy na wieczór filmowy z rodziną. Podaj go z pitą, chlebem bądź foccacią.
Składniki
- 1 duży bakłażan
- 200g krojonych pomidorów ze słoika / świeżych (ewentualnie z puszki)
- 1 mała cebula biała
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 100ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej
- kawałek sera feta
- sól do smaku
- natka pietruszki do posypania
- 2 łyżki oliwy z oliwek np. rozmarynowej
Sposób przygotowania
- Bakłażana myjemy i przekrawamy wzdłuż. Każdą połówkę bakłażana nacinamy w szachownicę, uważając tak aby nie naruszyć skórki. Nacieramy odrobiną oliwą z oliwek. Kładziemy na blaszce do pieczenia, polewamy i nacieramy odrobiną oliwy z oliwek, pieczemy ok.20min.(180C, termoobieg) tak aby miąższ był miękki (skórą do góry).
- Cebulę siekamy na małe kawałki.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy ok.5min. Dodajemy czosnek. Mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2min.
- Następnie dodajemy miąższ bakłażana, pomidory w puszce, koncentrat, suszone papryki, woda. Mieszamy. Gotujemy bez przykrycia do momentu odparowania wody. Doprawiamy do smaku.
- Wykładamy na talerz, posypujemy rozkruszoną fetą, posiekaną natką pietruszki. Polewamy np. rozmarynową oliwą z oliwek.
Znajdź mnie na:
(Visited 154 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz