Pasta z bakłażana i pomidora (v,gf)

To jedna z najlepszych past jakie jadłam do tej pory! Pieczony bakłażan, pomidor, oliwa z rozmarynem, natka pietruszki i feta – to brzmi jak idealne połączenie! I takie właśnie jest 🙂 Świetna propozycja na przyjęcie z przyjaciółmi czy na wieczór filmowy z rodziną. Podaj go z pitą, chlebem bądź foccacią.

Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • 200g krojonych pomidorów ze słoika / świeżych (ewentualnie z puszki)
  • 1 mała cebula biała
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej
  • kawałek sera feta
  • sól do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek np. rozmarynowej

Sposób przygotowania

  1. Bakłażana myjemy i przekrawamy wzdłuż. Każdą połówkę bakłażana nacinamy w szachownicę, uważając tak aby nie naruszyć skórki. Nacieramy odrobiną oliwą z oliwek. Kładziemy na blaszce do pieczenia, polewamy i nacieramy odrobiną oliwy z oliwek, pieczemy ok.20min.(180C, termoobieg) tak aby miąższ był miękki (skórą do góry).
  2. Cebulę siekamy na małe kawałki.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy ok.5min. Dodajemy czosnek. Mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2min.
  5. Następnie dodajemy miąższ bakłażana, pomidory w puszce, koncentrat, suszone papryki, woda. Mieszamy. Gotujemy bez przykrycia do momentu odparowania wody. Doprawiamy do smaku.
  6. Wykładamy na talerz, posypujemy rozkruszoną fetą, posiekaną natką pietruszki. Polewamy np. rozmarynową oliwą z oliwek.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *