Pyszna propozycja na śniadanie z rodziną 🙂 Zapiekany chlebek z aromatyczną pastą z bakłażana, jajkami oraz chrupiącą sałatką z pomidorów. Możesz zrobić z tego wegańską wersję, poniżej moje wskazówki 🙂
Składniki
Pasta z bakłażana
- 1 mały bakłażan
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Zapiekany chlebek
- 1 podłużny chlebek pełnoziarnisty albo bagietka
- 2 jajka bio*
- 3 pomidorki koktajlowe
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki szczypiorku
- chrupiąca świeża sałatka: 6-8 pomidorków koktajlowych, 1 mała czerwona cebulka, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Pasta z bakłażana: bakłażana należy naoliwić a następnie upiec (180C, termoobieg) ok. 30min. Obrać ze skórki. Miąższ przełożyć do miski wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zblendować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku. Te pastę możesz przygotować dzień wcześniej 🙂
- Chlebek ścinamy z wierzchu, wyciągamy środek, nie nadrywamy skórki.
- Do osobnej miski wbijamy jajka i widelcem roztrzepujemy. Odstawiamy.
- Chlebke kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek chlebka smarujemy pastą z bakłażana. A następnie wylewamy jajka do środka.
- Pomidorki kroimy na pół a następnie kładziemy na wierzch chlebka.
- Nagrzewamy piekarnik 180C (termoobieg).
- Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.20min aż jajka się zetną.
- W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: pomidorki kroimy na 8 części czyli w drobną kosteczkę, tak samo postępujemy z cebulą. Doprawiamy do smaku. Odkładamy. Siekamy szczypiorek.
- Ciepły zapiekany chlebek kroimy na małe kanapki, kładziemy sałatkę na wierzch, posypujemy szczypiorkiem i podajemy na ciepło. Smacznego!
*Wersja wegańska: 1 tofu naturalne (bio), 80ml napoju roślinnego, 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych, 1/2 łyżeczki czarnej soli, pieprz do smaku. Wszystko umieszczamy w naczyniu i blendujemy na gładką masę. Masa powinna być gęsta, dosłownie delikatnie płynna.
Znajdź mnie na:
(Visited 70 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz