Zapiekany chlebek z pastą z pieczonego bakłażana i jajkami (lf)

Pyszna propozycja na śniadanie z rodziną 🙂 Zapiekany chlebek z aromatyczną pastą z bakłażana, jajkami oraz chrupiącą sałatką z pomidorów. Możesz zrobić z tego wegańską wersję, poniżej moje wskazówki 🙂

Składniki

Pasta z bakłażana

  • 1 mały bakłażan
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Zapiekany chlebek

  • 1 podłużny chlebek pełnoziarnisty albo bagietka
  • 2 jajka bio*
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki szczypiorku
  • chrupiąca świeża sałatka: 6-8 pomidorków koktajlowych, 1 mała czerwona cebulka, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Pasta z bakłażana: bakłażana należy naoliwić a następnie upiec (180C, termoobieg) ok. 30min. Obrać ze skórki. Miąższ przełożyć do miski wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zblendować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku. Te pastę możesz przygotować dzień wcześniej 🙂
  2. Chlebek ścinamy z wierzchu, wyciągamy środek, nie nadrywamy skórki.
  3. Do osobnej miski wbijamy jajka i widelcem roztrzepujemy. Odstawiamy.
  4. Chlebke kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek chlebka smarujemy pastą z bakłażana. A następnie wylewamy jajka do środka.
  5. Pomidorki kroimy na pół a następnie kładziemy na wierzch chlebka.
  6. Nagrzewamy piekarnik 180C (termoobieg).
  7. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.20min aż jajka się zetną.
  8. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: pomidorki kroimy na 8 części czyli w drobną kosteczkę, tak samo postępujemy z cebulą. Doprawiamy do smaku. Odkładamy. Siekamy szczypiorek.
  9. Ciepły zapiekany chlebek kroimy na małe kanapki, kładziemy sałatkę na wierzch, posypujemy szczypiorkiem i podajemy na ciepło. Smacznego!

*Wersja wegańska: 1 tofu naturalne (bio), 80ml napoju roślinnego, 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych, 1/2 łyżeczki czarnej soli, pieprz do smaku. Wszystko umieszczamy w naczyniu i blendujemy na gładką masę. Masa powinna być gęsta, dosłownie delikatnie płynna.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *