Zupa z cieciorką, porem oraz brokułem (v,gf,lf)

Przed Wami aromatyczna i sycąca zupa z cieciorki, miso oraz pora. Idealna dla całej rodziny na obiad bądź kolację.

Składniki

  • 1 por średniej wielkości – biała część
  • 2 duże ziemniaki albo 1 szt. batata
  • ok.400g ugotowanej cieciorki
  • 10 szt. różyczek brokuła
  • 3 garści natki pietruszki
  • 2 łyżki białej pasty miso
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli średniej wielkości
  • 2l wywaru warzywnego albo wody
  • 1 łyżka masła klarowanego/oleju roślinnego
  • odrobina świeże soku z cytryny/plasterek świeżej cytryny, posiekana natka pietruszki, przyprawa suszone pomidory – do podania

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie warzywa moczymy w wodzie i sodzie (zobacz dlaczego >>)
  2. Następnie por, cebulę, czosnek szatkujemy drobno.
  3. Cieciorkę przepłukujemy na sitku.
  4. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  5. Do dużego garnka wrzucamy masło klarowane, rozgrzewamy.
  6. Wrzucamy poszatkowany por i cebulę. Mieszamy kilka minut. Następnie dodajemy czosnek, ziemniaki i znów mieszamy.
  7. W wysokim pojemniku umieszczamy połowę cieciorki, 1 szklankę wywaru oraz pastę miso, blendujemy do uzyskania gładkiego sosu.
  8. Do garnka wlewamy resztę podgrzanego wywaru, całość gotujemy ok.15min.
  9. Następnie wlewamy zblendowaną cieciorkę i podgotowujemy ok.10min.
  10. Na samym końcu wrzucamy świeżego brokuła, resztę cieciorki, poszatkowaną natkę pietruszki. Podgotowujemy ok.5min.
  11. Podajemy zupę skropioną świeżym sokiem z cytryny, odrobiną poszatkowanej natki pietruszki oraz posypaną przyprawą suszone pomidory (niekoniecznie ale ja polecam 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *