
Przed Wami aromatyczna i sycąca zupa z cieciorki, miso oraz pora. Idealna dla całej rodziny na obiad bądź kolację.

Składniki
- 1 por średniej wielkości – biała część
- 2 duże ziemniaki albo 1 szt. batata
- ok.400g ugotowanej cieciorki
- 10 szt. różyczek brokuła
- 3 garści natki pietruszki
- 2 łyżki białej pasty miso
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli średniej wielkości
- 2l wywaru warzywnego albo wody
- 1 łyżka masła klarowanego/oleju roślinnego
- odrobina świeże soku z cytryny/plasterek świeżej cytryny, posiekana natka pietruszki, przyprawa suszone pomidory – do podania
Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa moczymy w wodzie i sodzie (zobacz dlaczego >>)
- Następnie por, cebulę, czosnek szatkujemy drobno.
- Cieciorkę przepłukujemy na sitku.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Do dużego garnka wrzucamy masło klarowane, rozgrzewamy.
- Wrzucamy poszatkowany por i cebulę. Mieszamy kilka minut. Następnie dodajemy czosnek, ziemniaki i znów mieszamy.
- W wysokim pojemniku umieszczamy połowę cieciorki, 1 szklankę wywaru oraz pastę miso, blendujemy do uzyskania gładkiego sosu.
- Do garnka wlewamy resztę podgrzanego wywaru, całość gotujemy ok.15min.
- Następnie wlewamy zblendowaną cieciorkę i podgotowujemy ok.10min.
- Na samym końcu wrzucamy świeżego brokuła, resztę cieciorki, poszatkowaną natkę pietruszki. Podgotowujemy ok.5min.
- Podajemy zupę skropioną świeżym sokiem z cytryny, odrobiną poszatkowanej natki pietruszki oraz posypaną przyprawą suszone pomidory (niekoniecznie ale ja polecam 🙂